nieuws

Hotel verbruikt twee derde minder energie

Architectuur

Het Derag Livinghotel in München heeft de Bayerische Energieprijs voor gebouwen gekregen. Het hotel verbruikt een derde van de gebruikelijke energie. Colt ontwikkelde het energieconcept.

Hotel verbruikt twee derde minder energie

Het gebouw is een jaar geleden opgeleverd en sindsdien gemonitord. Het energieverbruik komt uit op 55 kilowattuur per vierkante meter voor verwarming, koeling en warm tapwater, terwijl 150 gebruikelijk is. De spannendste besparende maatregel is de decentrale verwarming van douchewater.

 

Microwarmtepomp 

Waar hotels vaak gebruikmaken van centrale systemen met lange leidingen en bijbehorende energieverliezen, zit in alle badkamers van het Livinghotel een microwarmtepomp verwerkt in de wand. Deze ‘ClimaTower’ heeft Colt speciaal voor het hotel ontwikkeld. De warmte uit het wegspoelende douchewater wordt teruggewonnen – evenals de warmte uit al het andere hotelwater, serverwarmte en warmte uit koel- en vriessystemen. Een en ander wordt opgeslagen in WKO-bronnen en PCM-buffers.

Ook de ventilatie is per kamer regelbaar, de installaties veroorzaken geen herrie of tocht en de openingen zijn weggewerkt. Het gebouw is voorzien van een goed geïsoleerde schil met driedubbel glas. De kamers worden verwarmd en gekoeld door betonkernactivering. Voor de energieopwekking wordt gebruik gemaakt van zonnepanelen en -collectoren. Ook zijn er grijswatersystemen.

 

Reageer op dit artikel