nieuws

Hoofdkantoor Bolidt: The science behind an office

Architectuur

Het hoofdkantoor van Bolidt was toe aan een verandering, waarbij het gesloten profiel moest worden ingewisseld voor een open structuur. Sander Ros van RoosRos Architecten gaf het oorspronkelijke ontwerp van zijn vader een nieuwe, eigentijdse invulling. In een lezing en rondleiding rondom het thema ‘The science behind an office’ wordt de wisselwerking tussen dit nieuwe kantoor en het familiebedrijf dat daarin is gehuisvest duidelijk.

Hoofdkantoor Bolidt: The science behind an office

Tekst: Marieke Giele

Merendeels gevestigd geweest in Hendrik Ido Ambacht, besloot Bolidt hun oude pand met een conventionele inrichting te renoveren tot een modern kantoor met veel openheid. Zij kozen daarbij voor een oude bekende: RoosRos Architecten uit Oud-Beijerland, die ook verantwoordelijk waren voor het oorspronkelijke ontwerp van het gebouw. Een samenwerking met Studio Blend, bureau DOEN en Piet Boon, leidde tot een ingrijpende transformatie.

Bolidt Roos Ros Foto: RoosRos Architecten

Samenspel van verschillende partijen
Deze bureaus kregen ieder de mogelijkheid om in alle vrijheid te werken aan hun ontwerp voor de transformatie. Voor de realisatie van dit project was het echter wel van belang dat de ideeën van de verschillende partijen goed op elkaar werden afgestemd. De inbreng van de bureaus werd daarom uiteindelijk samengevoegd door RoosRos Architecten.

Sander Ros noemt deze aanpak zelf “geen aanrader, aangezien dit maar in 1% van de gevallen goed afloopt”. Deze transformatie kan gelukkig onder dit kleine percentage geschaard worden, wat te danken is aan het feit dat de opdrachtgever een duidelijke en heldere visie had. Daarnaast heeft Bolidt zelf al veel ervaring met het leiden van dergelijke grote projecten.

Foto: RoosRos Architecten

Van kantoor 1.0 naar kantoor 2.0
Van de oorspronkelijke indeling van het kantoor in Hendrik Ido Ambacht is na de transformatie niet veel meer te herkennen. De traditionele indeling met allemaal kleine kamers voor de medewerkers is ingeruild voor ruim opgezette kantoorverdiepingen, waar de afdelingen over verschillende werkeilanden zijn verdeeld. Dit zorgt ervoor dat de werknemers elkaar eerder waarnemen waardoor interactie ontstaat tussen de verschillende disciplines in het kantoor. De hoofdlijn heeft een speels karakter gekregen door de toevoeging van haakse elementen, waardoor een meanderende looplijn ontstaat.

RoosRos Architecten heeft binnen de bestaande bouwenvelop extra kantoormeters gerealiseerd door in de oude vide een transparante vloer te bouwen: de glazen catwalk. Deze spectaculaire ingreep laat daglicht tot in het hart van het gebouw doordringen en verbindt de verdiepingen optisch met elkaar. Dit sluit aan bij de open structuur waar in het gehele ontwerp naar gestreefd is. Bij de trappen is een gestippelde print op het glas aangebracht, waardoor het zicht van beneden wordt verhinderd.

De oorspronkelijke entree met een balie heeft plaatsgemaakt voor een eigentijdse brasserie, waar de werknemers hun bezigheden even los kunnen laten om zo tot rust te komen. De andere inrichting zorgt ervoor dat mensen ook daadwerkelijk even uit hun werkomgeving worden getrokken. Deze ruimte is daarnaast een aantrekkelijke entree voor de bezoekers om binnen te komen en biedt daarnaast regelmatig ruimte aan events, symposia en en feestelijke evenementen.

Bolidt Roos Ros  Foto: RoosRos Architecten

Kijkje achter de schermen
De rondleiding geeft ook een interessant inzicht in de werking van dit grote familiebedrijf als ontwikkelaar en producent van kunststoftoepassingen, waaronder kunststofvloeren, slijtlagen en scheepsdekken. Aangrenzend aan het kantoor zijn het laboratorium en de fabriek gevestigd, waar deze kunststoffen worden ontwikkeld. Dit geeft de mogelijkheid aan medewerkers en klanten om de eigenschappen van het materiaal direct te bewonderen.

Het laboratorium biedt alle mogelijkheden om de kenmerken van de ontwikkelde stoffen te onderzoeken. Zo zijn er machines aanwezig waarmee de trek- en drukkrachten, die op de vloeren worden uitgeoefend, kunnen worden nagebootst en vertelt de fotospectrometer welke pigmenten samengevoegd dienen te worden om een specifieke kleur na te bootsen. Dit alles om tot een resultaat te komen dat goed aansluit bij de wensen van de opdrachtgevers.

Jonge architecten krijgen daarnaast de mogelijkheid kennis te maken met de mogelijkheden van kunststof in de Bolidroom Experience. Onder leiding van een ontwerper gaan ze aan de slag met gieten, smeren, onderdompelen en modelleren. Door te experimenteren krijgen de architecten een gevoel van wat het materiaal inhoudt en de verschillende potenties ervan.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels