nieuws

Grootste houten koepels Europa volgens Nederlandse bouwmethode

Architectuur

Het Oostenrijkse houtbouwbedrijf Rubner bouwt in Brindisi aan de twee grootste geodetische houten koepels van Europa. De koepels, met een hoogte van veertig meter en een overspanning van 143, worden gemaakt volgens een bouwmethode die is ontwikkeld door de Nederlandse ingenieur Emiel Lüning.

Grootste houten koepels Europa volgens Nederlandse bouwmethode

Lüning bedacht de methode al in 1983 en heeft sindsdien een stuk of dertig koepels gerealiseerd in binnen- en buitenland. De crux zit in de ‘connector’: een metalen pin met stralenkrans die de houten spanten van de constructie met elkaar verbindt. 

Deze connector maakt het – in combinatie met de juiste maatvoering – mogelijk om geodetische koepels op te bouwen uit driehoeken, zonder een onderliggend bol grid.

 

 

 

  

Telkens als twee volledige cirkels van driehoeken zijn geplaatst, kan de dakbedekking worden toegevoegd. In Brindisi wordt deze op de grond op een secundaire constructie van gordingen gemonteerd en zo per driehoekig paneel op zijn plek gehesen. Zo hoeft weinig op hoogte te worden gewerkt.  

 

  

De koepels gaan dienen als kolenopslag voor elektriciteitsbedrijf Enel.

 

Reageer op dit artikel