nieuws

De Zwarte Hond ontwerpt voor Montessorischool Waalsdorp, Den Haag

Architectuur

Montessorischool Waalsdorp in Den Haag heeft een nieuw gebouw gekregen. Het door De Zwarte Hond ontworpen gebouw past goed in haar omgeving, maar heeft ook een eigen karakteristiek gezicht. Het interieur is flexibel en ruimtelijk, wat goed aansluit op het Montessori-onderwijs.

De Zwarte Hond ontwerpt voor Montessorischool Waalsdorp, Den Haag
Waalsdorpschool, Den Haag, de Zwarte Hond architecten, ©2014

 

De school ligt samen met twee andere scholen in een door lindebomen omzoomde driehoek in de Haagse jaren dertig woonwijk Benoordenhout. De positie van het gebouw is bepaald door de wens om twee grote lindebomen te behouden en de entree op de hoek te plaatsen. Hiermee is een voorplein met extra speelruimte gecreëerd.

Zwarte Hond Waalsdorperschool 

De gevel past wat betreft materiaalgebruik bij de omliggende jaren dertig woningen, maar door een bijzonder metselwerkverband en een afwijkend formaat bakstenen toe te passen krijgt de school tevens een eigen identiteit. Het metselwerk heeft een sterke profilering. Op de kopse kant markeren opvallende verticale ribben de hoofdentree. De kozijnen hebben een diepe negge detaillering. Achter het metselwerk is de zonwering weggewerkt. De kozijnen zijn gemaakt van geanodiseerd bronskleurig aluminium en sluiten mooi aan bij de bruin-gele bakstenen.

De Montessori onderwijsvisie vraagt om een andere gebouwindeling dan een traditionele school. De hoofdopzet wordt gevormd door drie ‘bouwen’, die met elk een eigen entree, allen een eigen domein vormen. De onderbouw ligt op de begane grond en de midden- en bovenbouw aan weerszijden van de sporthal op de verdieping. Naast de hoofdentree liggen de buitenschoolse opvang, het speellokaal, het technieklokaal en de keuken. In het hart van het gebouw bevindt zich de aula.

Interieur De Zwarte Hond Waalsdorperschool 

Een brede multifunctionele verbindingsstraat verbindt al deze functies. Hier is ruimte om elkaar te ontmoeten, kunnen kinderen zelfstandig buiten de klas werken en is volop plek om te spelen. De twee verdiepingen worden met elkaar verbonden door drie vides die daarnaast daglicht diep het gebouw in brengen. Doordat er in het interieur veel glas is toegepast heeft de school een open en transparant karakter. De ruimtelijkheid en flexibiliteit wordt nog vergoot doordat ook de sportzaal en BSO onderdeel zijn van de school. Ook hier is veel glas toegepast, zodat de transparantie wordt gewaarborgd.

Bekijk het project via deze link

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel