nieuws

C-City door Shift Architecture Urbanism

Architectuur

De bouw van museumkwartier C-City te Kerkrade naar ontwerp van Shift Architecture Urbanism is begonnen. Aan het bestaande Discovery Center Continium, één van de drie provinciale musea van Limburg, worden twee nieuwe bezoekersinstellingen toegevoegd: Cube en Columbus.

C-City door Shift Architecture Urbanism

 

 

 

 

Kerkrade krijgt met het ontwerp van Shift Architecture urbanism het eerste designmuseum van Nederland, het eerste omgekeerde planetarium van Europa en een scala aan gedeelde faciliteiten. Het ontwerp bestaat uit een stedebouwkundig ensemble van duidelijk herkenbare volumes, verbonden door een ondergronds landschap. Het museumkwartier wordt de nieuwe entree tot de stad zowel vanuit het station als vanuit de belangrijkste toegangsweg tot het centrum.

C-City is een drie-eenheid van elkaar aanvullende publieksinstellingen: Continium, Cube en Columbus. Zij brengen techniek, wetenschap, design en de wereld bij elkaar in één museumkwartier. Continium is een ontdekcentrum voor wetenschap en techniek. Cube, het design museum, bevat design expo’s en labs. Columbus bestaat uit een ‘Earth Theatre’ in de vorm van een planetarium inversum en een National Geographic 3D-theater.

Designlab Cube Shift_c_City

Design lab in Cube

Het ontwerp biedt ruimte aan het ‘ontgrensde museum’, een interactieve werkplaats waar de bezoekers geen toeschouwer zijn, maar deelnemers. Zij ontdekken de wereld en hun plek daarin door interactie, participatie en debat. Naast tentoonstellingsruimtes, biedt C-City dan ook plaats aan gedeelde faciliteiten voor conferenties, evenementen, workshops en educatie.

Een aanzienlijk deel van het 7500m2 grote nieuwbouwprogramma bevindt zich onder de grond. De voornaamste kwaliteit van het bestaande museum, het verdiept gelegen binnenplein, wordt namelijk doorgezet onder de gehele nieuwbouw. Zo ontstaat er een continue ondergronds landschap dat oud en nieuw met elkaar verbindt en alle faciliteiten van C-City ontsluit. Naast het nieuwe museumplein, C-square, bevat de nieuwe ondergrondse wereld een centrale entreehal, een restaurant, studentenlabs, een patio en twee tunnels naar Cube en Columbus.

C-square

C-square vormt het hart van C-City. Het verdiepte plein loopt door onder de zwevende balk die de dubbelhoge entreehal van C-City overdekt. De hal dient als centraal knooppunt van het museumkwartier. De bezoeker daalt af in de entreehal via één van de twee monumentale trappen, die zoals alle vloeren en wanden van het ondergrondse landschap in rood beton zijn uitgevoerd. Hierdoor krijgt het ondergronds landschap een aardse uitstraling, die samen met de ervaring van het afdalen, refereert aan het mijnbouwverleden van de regio.

Cube

Cube, het design museum, is letterlijk een kubus. Een glazen plint geeft de indruk dat het gebouw zweeft en voorziet de onderliggende ruimte voor wisseltentoonstellingen van daglicht. Cube is een verticale tentoonstellingsmachine waarbinnen maximale vrijheid en flexibiliteit bestaat voor de inrichting. De verschillende verdiepingen van het gebouw bieden plaats aan een wisselende inrichting van design labs en -tentoonstellingen. De bovenste verdieping bevat een multifunctionele evenementenruimte met een panoramisch uitzicht over het Limburgse heuvellandschap en de stad Kerkrade. Voor de programmering van Cube werkt C-City onder andere samen met internationale design labels en musea zoals het Duitse Red Dot Institute, het Design Museum Londen en het Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum uit New York.

Shift_C_City tunnel naar Columbus 

Columbus

Columbus is een bolvormig gebouw dat voor de helft boven het maaiveld uitsteekt en voor de andere helft onder de grond verborgen zit. In de onderste helft van de bol bevindt zich het Earth Theater. In dit omgekeerde planetarium wanen de bezoekers zich astronauten die vanuit het heelal terugkijken naar de aarde. Vanaf twee ringvormige balkons met glazen vloeren kijken zij op een holle megaprojectie met een doorsnede van 16 meter. In de bovenste helft van de bol, onder de koepel, bevindt zich een cirkelvormige auditorium. Hier komt het eerste National Geographic 3D Theater van Europa, waar onder andere documentaires en films van National Geographic getoond worden. 

Gemeenschappelijke functies

Een belangrijk deel van de gemeenschappelijke functies van C-City, de kantoren en conferentieruimtes, zijn ondergebracht in de 80 meter lange balk die boven de verdiepte entreezone zweeft. Op de route van het station naar de stad, die dwars door C-City loopt, vormt de balk een grote luifel voor de treinreizigers en de bezoekers van C-City. De balk steunt op een zeer beperkt aantal kolommen om het zwevende karakter van het volume te benadrukken en de onderliggende entreehal zo open mogelijk te houden.

Door de openbare routes die C-City doorkruisen wordt het museumkwartier onderdeel van de publieke ruimte van Kerkrade. Vanuit de looproute naar het station kijken passanten neer op levendige plekken van C-City zoals de entreehal, C-square en de ruimte voor wisseltentoonstellingen onder Cube. Een noord-zuid as die dwars door de entreehal loopt, verbindt C-square met het voorplein. Hierdoor functioneert het museumplein als een uitbreiding van de openbare ruimte van Kerkrade en wordt het restaurant direct toegankelijk voor treinreizigers die in C-City op hun trein kunnen wachten.

Shift_C_City vogelvlucht vanuit stationszijde 

Gevelafwerking

Elk gebouw heeft een specifieke gevelafwerking die de absolute vorm en het solitaire karakter versterkt. Columbus heeft een witte naadloze koepel van spuitbeton die wordt voorzien van een grafische weergave van de wereldbol. Cube wordt gehuld in een reflecterende gordijngevel van gepolijst aluminium die het verticale karakter van het museum onderstreept. De balk is bekleed met een zwarte cassettegevel met uitstekende ribben die de balk een zwaar uiterlijk geeft en het zwevende karakter benadrukt. De industriële gevelafwerking van de bovengrondse gebouwen contrasteert met het aardse karakter van de rode betonnen onderwereld.

C-City is het geesteskind van Hans Gubbels, directeur van Discovery Center Continium. Shift ontwierp het project in samenwerking met ABT (constructie), Bureau Bouwkunde (brandveiligheid en bouwbesluit) en Bremen Bouwadvies (installaties). De bouwkundige realisatie van C-City wordt mogelijk gemaakt door de provincie Limburg en de gemeente Kerkrade.

De bouwkundige uitvoering is in handen van Mertens Bouwbedrijf, Weert, die de Europese aanbesteding op basis van engineer construct won. C-City is een afgeleide van de werktitel Creative City. De C staat voor de beginletters van de drie instellingen die er deel van uit maken en voor kernbegrippen die er straks te vinden zijn: cultuur, creativiteit, coal, collectief, connectie, co-creatie etc.

Eind 2015 opent C-City haar deuren. De realisatie van C-City vergt een totale investering van 20,5 miljoen euro.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Continium, Kerkrade
Architectuur en stedenbouw: Shift architecture urbanism, Rotterdam
Projectarchitecten: Thijs van Bijsterveldt, Oana Rades, Harm Timmermans
Medewerkers: Pieter Heymans, Rene Sangers, Davide Prioli, Thomas Grievink, Dalia Zakata
Adviseur Constructie: ABT, Delft
Adviseur Brandveiligheid en bouwbesluit: Bureau Bouwkunde, Rotterdam
Adviseur Installatietechniek: Bremen Bouwadvies, Heerlen
Bouwmanagement: Bremen Bouwadvies, Heerlen
Aannemer Bouwkundig: Mertens Bouwbedrijf, Weert
Aannemer Installaties: Spie,Elsloo
Uitwerking constructie: Van de Laar, Eindhoven   

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel