nieuws

Blauraum ontwerpt Living Tower XXS in Hamburg

Architectuur

Blauraum heeft haar ontwerp gepresenteerd voor een miniatuur wolkenkrabber aan één van de belangrijkste verkeersaders van Hamburg. Het gebouw gaat zowel woningen als winkels huisvesten en gaat een braakliggend kavel aan de Hoheluftchaussee opvullen.

Blauraum ontwerpt Living Tower XXS in Hamburg

 

 

 

De Living Tower XXS is gelegen aan de Hoheluftchaussee, een drukke verkeersas die leidt naar het centrum van Hamburg. In het ontwerp van Blauraum is het lawaai van de vele voorbijgaande auto’s als belangrijk uitgangspunt genomen, waarbij gestreefd wordt naar de realisatie van een prettige woonomgeving.

Glazen loggia’s
Om het verkeerslawaai te neutraliseren zijn glazen loggia’s in het ontwerp geïntroduceerd, welke functioneren als een tweede huid façade. Met deze ontwerpingreep ontstaat een bufferzone, waarmee de aanliggende slaapkamers tegen al het geluid worden beschermd.

  

Door de loggia’s volledig van glas te maken, zijn deze in de façade geïntegreerd en komt het gebouw als één geheel over. Deze glazen gevel is in verschillende fragmenten opgedeeld, welke verder naar binnen en naar buiten steken. Dit maakt de verschillende woningen van buiten zichtbaar, waarmee tegelijkertijd een menselijke schaal aan het ontwerp wordt toegevoegd.

De individuele glassegmenten zijn verschillende richtingen op gericht, waardoor de vensters variëren in helderheid. Dit resulteert in een kleurrijk ritme van licht en reflectie dat constant verandert. Dit geeft het gebouw een kristallen uitstraling naar buiten toe.

Wolkenkrabber
Met de Living Tower XXS krijgt een leeg, onbestemd kavel aan de Hoheluftchaussee een nieuwe invulling. De architecten willen graag een landmark toevoegen aan het bouwblok, waarbij zij als referentie hebben gekozen voor een wolkenkrabber. Met acht verdiepingen is dit gebouw niet te vergelijken met een echte woontoren, maar zal het daadwerkelijk boven de rest van de bebouwing aansluiten.

 

Bij het ontwerp van de plattegronden is gestreefd naar een open, generieke verbinding tussen de verschillende programmaonderdelen. De appartementen zijn met hun woonruimtes gericht op het zuiden, waar ook de rustige binnentuin gesitueerd is. Dit levert een prettige afwisseling op met de drukke weg aan de noordelijke kant.  

Reageer op dit artikel