nieuws

Winnaars Aluminium Awards 2013

Architectuur

Paff-ramen, geëxtrudeerde lamellen en een lichte gevel die de structuur van een verouderd bankgebouw fraai zichtbaar maken: die projecten sleepten de belangrijkste Aluminium Awards voor duurzaam renoveren in de wacht op de beurs GEVEL2014 in Ahoy’ Rotterdam.

Winnaars Aluminium Awards 2013

De Aluminium Awards zijn gisteren op de beurs GEVEL 2014 uitgereikt aan recente renovatieprojecten in Nederland en België waarin aluminium op een inspirerende manier is toegepast. De jury onder leiding van architect en oud-hoogleraar Jan Brouwer lette bij haar beoordeling op energiegebruik, hedendaags ontwerp, levensduur denken, sociaal economische impact en toegevoegde waarde aan het originele gebouw.

Project De Studio in Amsterdam van Blitta / Wessel de Jonge Architecten won de prijs op het gebied van woningbouw. In de categorie bedrijfsgebouwen ging de prijs naar de verbouwing van een oud bankgebouw in het centrum van het Vlaamse Roeselare tot bibliotheek annex kenniscentrum door BURO II & ARCHI+I. Claus en Kaan Architecten mochten voor het Dreamhouse in Rotterdam de prijs in ontvangst nemen voor de categorie Utiliteitsbouw.

Naast deze drie hoofdprijzen reikte de jury nog vier extra prijzen uit. Daarvan ging er een naar De Zwarte Hond Architectuur Stedenbouw voor het ontwerp van GasTerra (foto boven) in Groningen, dat mede dankzij de slimme gevel het energielabel een sprong zag maken van G naar A+. Ook de glazen kappen van het Amsterdamse Rijksmuseum vielen in de prijzen. Net als een monumentaal woonhuis in Brugge door dmvA architecten, dat een eigentijdse uitbreiding kreeg op basis van aluminium profielen. Het gebouw Tetem II in Enschede, een ontwerp van Marx Steketee Architecten uit Eindhoven, kreeg een tweede leven na opwaardering van de gevel met aluminium panelen en profielen.

Bron: Cobouw

Reageer op dit artikel