nieuws

Wild bouwen op het Westplein

Architectuur

Ontwerpcollectief Maanzaad en een grote groep vrijwilligers bouwden onlangs het tijdelijke Paviljoen pOp op het Utrechtse Westplein. Dit gebouwtje, ontstaan uit een bewonersinitiatief, zal vijf jaar middenin dit grote verkeersplein blijven staan en wil een stepping stone zijn voor bezoekers aan de wijk Lombok en omgeving.

Wild bouwen op het Westplein

Het initiatief is een voorbode van de wenselijke verandering dat dit plein zich ontwikkelt van verkeersruimte naar verblijfsruimte. Het paviljoen biedt het grote verkeersplein in de periode van werkzaamheden en transitie een veilige haven, een gezicht op maaiveldniveau.

Bewoners bouwden

Het ontwerp van EDDA architectuur is tot stand gekomen in samenwerking met een multidisciplinair en multi-etnisch team van ontwerpers; Ishak Önen, Hamid Feyzian, Zinzi Rozema en Marij Nielen. De bouw is uitgevoerd door vof de Bouwmaat in samenwerking met een grote groep vrijwilligers vanuit Maanzaad, Edda, buurtbewoners en studenten uit Delft en Utrecht. De dakbedekking bestaat uit 2300 handgemaakte dakpannen, waarvan een deel een persoonlijke tekening heeft gekregen van bewoners uit de stad. Tijdens de Nieuwjaarsduik op 12 januari opende wethouder Gilbert Isabella het paviljoen.

 

Werken tussen kunst

In paviljoen pOp vinden verschillende initiatieven op het gebied van vormgeving, zingeving en muziek plaats. Overdag is het een informatiepunt voor de inrichting van huizen en leefomgeving, met bijvoorbeeld informatie over energiebesparende producten in huis. Ook is pOp een werkplek met WiFi en met eenvoudige catering van leveranciers uit de omgeving. Bovendien worden er Repair Cafés georganiseerd.

Eén wand is bestemd voor geselecteerde kunst. De selectie is anoniem en wordt gemaakt door twee curatoren: Edwin Jacobs, directeur Centraal Museum, en Jenny Rietbergen-Barendregt, hoofdconservator Rabo Vastgoedgroep. De gekozen kunstenaar staat een maand centraal in het paviljoen. In de avond en op zondag is er ruimte voor professionele tekenlessen, muziek, zingeving en kan het paviljoen worden gehuurd voor besloten vergaderingen en bijeenkomsten.

Toegankelijk en beschermend

Om het tijdelijke karakter van het paviljoen uit te drukken, verwijst de vormgeving naar het archetype van de tent. Het is een open gebouwtje waar binnen en buiten elkaar voortdurend beïnvloeden en het heeft een kunstzinnige en innovatieve uitstraling. Het is open en toegankelijk richting de bezoeker en biedt tegelijkertijd bescherming en beslotenheid in de drukke omgeving van het Westplein. Aan de glazen voorgevel zijn vitrinekasten geplaatst welke zowel een natuurlijke afstand als aantrekkingskracht creëren tussen binnen en buiten. Binnen bestaat het paviljoen uit een zeshoekige ruimte. Door het doortrekken van het dak richting het maaiveld ontstaat een dubbele wand waar de benodigde faciliteiten een plek vinden.

 

Om de kosten in de hand te houden, is gekozen voor een zo klein mogelijk paviljoen waarin toch een lezing kan worden gehouden voor ongeveer veertig mensen. Dit zonder concessies te doen aan uitstraling en ruimtelijkheid. Het schuine dak biedt hoogte en ruimte. Het dak is zodanig vormgegeven dat de zonnepanelen een eenheid vormen met het dak, tegelijkertijd is er ruimte voor een betaalbaar en fijn groot raam aan de noordzijde voor aangenaam noorderlicht en ventilatie. Het ontwerp is tot stand gekomen in samenwerking met Önen architecten, ook de architect van de Lombokse Ulu-moskee, en ontwerpers van Maanzaad.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels