nieuws

Verbouwing Centraal Museum Utrecht van start

Architectuur

De verbouwing van het Centraal Museum in Utrecht is gestart en al dit voorjaar zullen de eerste delen worden opgeleverd. Niet alleen verbetert architectenbureau Soda+ de horecavoorzieningen, entree, winkel en auditorium, ook vergroten ze het de expositieoppervlakte en optimaliseren ze de verhuurruimte. De verbouwing voltrekt zich in fases, waarbij de nieuwe ruimte voor verhuur als eerste aan de beurt is.

Verbouwing Centraal Museum Utrecht van start

Daarna zal het nieuwe entreegebied worden gerealiseerd en als laatste wordt het dick bruna huis aangepakt. Met de oplevering daarvan eind 2015 is de herinrichting van het Centraal Museum voltooid. Gedurende de verbouwingen zullen soms delen van het museum niet toegankelijk zijn, maar nooit is het museum geheel gesloten voor publiek.

Samenwerking Nicolaïkerk

In een gedeelte van het gebouw, dat eerder niet toegankelijk was voor het publiek, wordt een ruimte ingericht voor evenementen. Hier worden in de toekomst ontvangsten, recepties en workshops georganiseerd. Dit biedt het museum de mogelijkheid de commerciële activiteiten uit te breiden, mede doordat deze ruimte grenst aan de binnentuin met terras en de verbinding met de Nicolaïkerk. De kerk en het museum delen de binnentuin en werken samen aan de verbouwing. Beide partijen stellen hun ruimte aan elkaar beschikbaar. Zo kan het Centraal Museum grootse ontvangsten organiseren in de middeleeuwse kerk en kan de Nicolaïkerk de nieuwe multifunctionele ruimte inzetten voor haar evenementen.

 Schilderij van Jan Hendrick Verheijen (Utrecht 1778-1846) van de Utrechtse Nicolaikerk.

Entreegebied

De nieuwe entree van het museum bevindt zich direct aan de straatzijde aan de Agnietenstraat. Hierdoor wordt de ingang in het oudste deel van het museum veel beter zichtbaar. Het verplaatsen van de entree heeft ook als voordeel dat deze direct tegenover het dick bruna huis komt te liggen. Dit is duidelijker voor het bezoek en het verbetert de verbinding tussen deze onderdelen van het museum, zowel visueel als voor de oriëntatie. Direct aan de entree bevindt zich de 500 jaar oude kapel. Dit is het start- en eindpunt van een bezoek aan het Museum met de winkel, servicebalie en kaartverkoop.

Verbeterde routing en meer ruimte

Het museum is gehuisvest in een complex gebouw, dat bestaat uit verschillende bouwdelen; het middeleeuwse klooster, de voormalige artilleriestallen uit de 19de eeuw en een in 1920 aangebouwde vleugel. Door enkele bouwkundige ingrepen, zoals het plaatsen van de entree tegenover het dick bruna huis en vervangen van de ondergrondse gangen, verbetert de indeling van het gebouw. De koppeling van de verschillende delen wordt inzichtelijker en logischer voor de bezoeker.

Het labyrintische aspect van het gebouw zal door de aanpassing niet verdwijnen, maar het publiek vindt veel makkelijker zijn weg. Ook zijn er geen doodlopende einden meer doordat er het creëren van een duidelijke en simpele circulaire routing door de gebouwen. De nieuwe route zorgt niet alleen voor logica en een betere bezoekersbeleving, maar ook voor 300 m2 extra tentoonstellingsruimte.

Museumcafé aan stadstuin

Het huidige glazen entreegebouw wordt het nieuwe museumcafé dat ook toegankelijk is zonder entreebewijs en na sluitingstijd. Het café ligt aan de grote binnentuin, die als terras en openbare stadstuin wordt ingericht.

Entree van het dick bruna huis in Utrecht, tegenover het Centraal Museum.

In de laatste fase wordt het dick bruna huis verbouwd en opnieuw ingericht. Er ontstaat meer ruimte voor de presentatie van het werk over nijntje en de andere creaties van de Utrechtse illustrator Dick Bruna en het vergroot de bezoekerscapaciteit. Eind 2015 wordt het nieuwe dick bruna huis opgeleverd en de herinrichting afgerond.

Meegroeien met de stad

Het Centraal Museum wil op deze manier meegroeien met de stad Utrecht, waar enkele grote bouwkundige ingrepen worden uitgevoerd momenteel. Zo zal de komst van het Station Vaartse Rijn en de bijbehorende veranderingen het zuidelijk deel van de binnenstad een impuls geven. Het Centraal Museum wil in de route vanaf het nieuwe station als poort van het museumkwartier functioneren.

Soda+, het bureau dat de herinrichting van het Centraal Museum ontwerpt en begeleidt, is een samenwerking van verschillende ontwerpers die ieder vanuit hun eigen discipline en perspectief gelijktijdig en gezamenlijk aan projecten werken. Soda+ is opgericht in 2010 door stedenbouwkundige/architect Hagen Zeisberg, architect Gabri Klarenbeek en interieurarchitecten Ronald Buïel en Jorrit Noyons.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels