nieuws

Spelen met gevels door Julien De Smedt

Architectuur

Voor een wedstrijd uitgeschreven door vastgoedontwikkelaar Alides formuleerde Julien De Smedt twee in het oog springende voorstellen voor de binnenstad van Gent. Op de hoek tussen de Keizer Karelstraat en de Gebroeders Van Eyckstraat wil de Brusselse architect een woningcomplex realiseren met tachtig luxeappartementen, die maximaal profiteren van licht, lucht, uitzicht en toegang tot buitenterrassen.

Spelen met gevels door Julien De Smedt

Het eerste ontwerp van Julien De Smedt bestaat uit drie torens die licht en lucht in overvloed in de appartementen toelaten. De toren in de Keizer Karelstraat wordt aangehecht bij het bestaande, aangrenzende gebouw, terwijl de toren in de Frans Ackermanstraat los staat van de kleine, bestaande woning ernaast. Op die manier is het mogelijk om openingen de maken in de zuidelijke gevel.

Gevel knikken

In het tweede concept probeert JDS in te spelen op de mooiste stadsgezichten, die zich in het noorden bevinden. Het ontwerp van de gevel moet daarbij het beste van twee werelden vormen: goede lichtinval in combinatie met een mooi zicht op Gent. Door de gevel in twee richtingen te knikken, vervangt JDS het standaard frontale zicht naar buiten in twee tegengestelde zijzichten. Op die manier blijft een gehele scheiding met de buren bestaan en – in combinatie met een tegengestelde opbouw per verdieping – maakt de structuur het aanbrengen van grote balkons mogelijk.

Lees meer op architectura.be

Reageer op dit artikel