nieuws

Slip of the tongue met verstrekkende gevolgen

Architectuur

Mocht het nieuw te bouwen depotgebouw van museum Boijmans van Beuningen toch al niet op warme belangstelling rekenen van zowel omringende musea als een deel van de Rotterdamse bevolking, door een fout van museumdirecteur Sjarel Ex ontaardt het nu in een ´soap´. MVRDV is uitgesloten van de prijsvraag, doordat Ex over de aanbesteding sprak op een ander overleg met de architecten. Op Twitter wordt druk gedebatteerd over of de architect buiten zijn schuld is gestraft of dat terecht zorgvuldig met de aanbestedingsregels om is gegaan.

Slip of the tongue met verstrekkende gevolgen

Door in een overleg met Winy Maas van MVRDV te refereren naar de architectenselectie, sloot Ex onbedoeld het ontwerp uit van deelname. Ex handelde hiermee volgens de opdrachtgever, de gemeente Rotterdam, in strijd met de aanbestedingsregels. Gisteren vond het door MVRDV aangespannen kort geding tegen de gemeente plaats, publiceerde de Volkskrant.
MVRDV betwist de uitsluiting. De gemeente wil nu vervolgens verder met een samenwerkingsverband onder leiding van
Maurice Nio. In de competitie is gevraagd om een opvallend, publieksvriendelijk gebouw in het hart van Rotterdam.

Reacties uit het veld

De reacties op Twitter varieerden van ‘Wat ongelooflijk zuur dat het winnend ontwerp door zo’n stomme fout nu niet dreigt door te gaan. Ik zie liever MVRDV dan NIO in museumpark’ (Eeva Liukku) tot begrip voor het standpunt van de gemeente: ‘Feitelijk is dit concurrentievervalsing, klinkt zwaar maar het gaat om veel geld’ en ‘Ik begrijp dat het zuur is voor MVRDV maar zorgvuldigheid is essentieel in dit soort procedures’ (Ard Buijsen).

Expositie 

Ex maakte de fout op 5 september vorig jaar in een gesprek dat over iets anders ging. Boijmans overwoog een expositie van MVRDV naar Rotterdam te halen vanwege het 20-jarig bestaan van het bureau. Tijdens dat gesprek roerde Ex het nog te bouwen depot aan, tot verrassing van Winy Maas. Drie weken later maakte de museumdirecteur gewag van dit tête-à-tête in een overleg met de gemeente. Het ontwerp van Maurice Nio

Niet volgens de spelregels

Een van de spelregels van een niet-openbare aanbesteding is dat alle architecten op hetzelfde moment over dezelfde informatie beschikken. Door het gesprek met Ex zou MVRDV mogelijk een kennisvoorsprong hebben gekregen op de concurrentie. Ook dreigde belangenverstrengeling: de museumdirecteur maakte deel uit van de commissie die bepaalt welk ontwerp wint.

Ex werd op eigen verzoek van die taak ontheven. De gemeente besloot MVRDV pas uit te sluiten na afloop van de ontwerpwedstrijd om die niet te beïnvloeden. De uitslag werd geheim gehouden, evenals de naam van het gediskwalificeerde bureau.

Kennisvoorsprong niet bewezen

De advocaat van MVRDV meent dat de gemeente niet heeft bewezen dat van kennisvoorsprong sprake is. Maas zei tijdens de zitting dat de aanbestedingsregels per land verschillen en dat hij begin september net terug was van vakantie en daardoor de gunningsleidraad van de gemeente Rotterdam nog niet goed had gelezen. Volgens zijn raadsman staat er geen straf op het voorschrift dat communicatie over het ontwerp alleen maar mogelijk is met de gemeente, en wel per e-mail. De raadsvrouw van de gemeente stelde dat MVRDV veel ervaring heeft met aanbestedingen en dus had moeten weten dat diskwalificatie de sanctie zou kunnen zijn.

Museum Boijmans ‘betreurt het ten zeerste’ dat het gesprek van Ex tot de uitsluiting heeft geleid. De rechter doet uitspraak op 4 februari.

Bekijk beide schetsontwerpen

Het schetsontwerp van MVRDV
Het schetsontwerp van Maurice Nio samen met Okra Landschapsarchitecten

Bron: de Volkskrant

Reageer op dit artikel