nieuws

Rijnboutt ontwerpt behuizing Body Worlds

Architectuur

Vanaf vandaag is de veelbesproken tentoonstelling Body Worlds van de Duitse anatoom Gunther von Hagens weer te zien, dit keer in het geheel verbouwde Damrak 66 in Amsterdam. Rijnboutt Architecten ontwierp het casco, het voormalige kantoorgebouw van American Express.

Rijnboutt ontwerpt behuizing Body Worlds

Het voormalige kantoorgebouw van American Express aan het Damrak is aan de binnenzijde volledig gestript en ontdaan van alle bestaande installaties. In het gebouw zijn vides gemaakt en twee nieuwe liften aangebracht. Arthur de Froe van Unit D Design in Projects maakte het ontwerp van het nieuwe interieur. Rijnboutt Architecten ontwierp het casco en begeleidde de verbouwing.

Vliesgevels gereconstrueerd

Het gebouw is aan de achterzijde op de bovenste verdiepingen uitgebreid. De voor- en achtergevel zijn voorzien van nieuwe vliesgevels. De oude gevels, karakteristiek voor het oorspronkelijke ontwerp, zijn gereconstrueerd met nieuwe vliesgevelprofielen met geprofileerde sierregels. De bovenste verdieping is voorzien van nieuwe zinken gevelbekleding.

Moderne gevel

Het gebouw is oorspronkelijk ontworpen en gebouwd door architect Johan Hendrik Grolle. American Express koos voor haar Amsterdamse vestiging bewust voor een moderne uitstraling en gaf het gebouw een aluminium vliesgevel, destijds het ‘nieuwste van het nieuwste’.

Omwille van de nieuwe functie, een permanente tentoonstelling, kreeg het gebouw een hoge entreepui met een ruime vide erachter. Karakteristieke elementen uit het oorspronkelijke ontwerp, zoals de blank-aluminium vliesgevel met kenmerkende verticale profilering, de zwarte uitzetramen, de aluminium shutters en de zwarte entreedeuren, zijn teruggekeerd.

 

Reageer op dit artikel