nieuws

Nederlands team tweede in competitie ‘Park Russia’

Architectuur

Het Nederlandse team Hosper, Niek Roozen, Cepezed en Witteveen+Bos eindigde als tweede in de prijsvraag voor een gepland themapark nabij Moskou, het ‘Park Russia’. Het Russische consortium van Cushman and Wakefield werd eerste.

Nederlands team tweede in competitie ‘Park Russia’

 

Het ‘Russia’ themapark is een gepland park van 1600 hectare. Het zal een educatief en recreatief amusementspark worden waar bezoekers een dag tot twee weken kunnen verblijven. Alle regio’s in Rusland worden betrokken bij de plannen voor het park. De locatie ligt op ongeveer 75 kilometer van het centrum van Moskou. Het programma van het park omvat: entertainment, thematische amusementsparken, sportfaciliteiten, educatie, exposities, gezondheidszorg, commerciële functies en diverse publieke ruimtes en landschappen.

Het plan van Hosper, Niek Roozen, Cepezed en Witteveen+Bos voor het themapark is geïnspireerd op de gebouwen, de natuur en de Russische helden in de kunst, sport en literatuur, ruimtevaart en oorlogsvoering.

De 30 meter hoge heuvel, waar het park moet komen diende als basis in het Nederlandse ontwerp en voor de indeling van het park. Alle programma-elementen zijn ingepast in de natuurlijke omstandigheden, waardoor bestaande bossen behouden kunnen blijven en ruimte is voor nieuwe aanplant. Hiermee ontstaat een groene structuur die op natuurlijke wijze richting de rand van het park gaat waarmee een sfeer van een stadspark wordt gecreëerd. Het bestaande water is geïntegreerd in het ontwerp. Wel is een voorstel gedaan voor een nieuw watersysteem in en rond het centrale park.

Russia Globe 

Functionele eenheden

Het park is opgedeeld in zes thema’s (commercieel, entertainment , natuur – en sport, educatie/cultuur en ruimte voor toekomstige ontwikkeling). Elke themadeel heeft een centraal plein die aan een ander plein wordt verbonden door het publieke open park in het midden van het gebied. Elk themadeel heeft dezelfde groene ruimte en een recreatieve route bovenop de gebouwen. Elke set van gebouwen heeft een grote glazen koepel. De gebouwen zijn verbonden met de pleinen en het centrale park. 

Het nieuwe themapark kent in de plannen van de Nederlandse een iconisch centrum, de ‘Russia Globe’. Dit iconische gebouw vormt de hoofdingang. Daarnaast kunnen de bezoekers hierin kennismaken met het echte Rusland. De Globe komt in het hart van het centrale park, waarmee het een landmark wordt voor de bezoekers. De Russia Globe is de belangrijkste transporthub voor het park.

Duurzaamheid is een van de belangrijkste thema’s van het ontwerp, voor de gebouwen en voor wat betreft de water – en energievoorziening, maar ook in de conversie van afval naar energie en producten. Vervoer in het park zelf is gebaseerd op een monorailroute en het gebruik van elektrische auto’s langs sneeuwvrije routes door het centrale park, naast het gebruik van fietsen en boten.

Het consortium van HOSPER, Niek Roozen, Cepezed en Witteveen+Bos werd ondersteund door M.H.A. Hoffman van Wageningen University , John Meuffels MPC , Svetlana van Son van Boomkwekerij Gebr . Van den Berk en Jacqueline van der Kloet.

Reageer op dit artikel