nieuws

Het meest gelezen nieuws van 2013

Architectuur

Het meest gelezen nieuws van 2013 varieert van De Rotterdam van Rem Koolhaas via een 3d geprinte woning tot aan het porseleinen gordijn van Hella Jongerius. De lezers laten zich graag over een breed spectrum informeren. Onderstaand de complete Top Tien van het afgelopen jaar.

Het meest gelezen nieuws van 2013

 

 

 

 

Nieuwsjaaroverzicht 2013

Ossip van Duivenbode

De Rotterdam, fotograaf Ossip van Duivenbode

1. De Rotterdam opgeleverd

Vier jaar na de start van de bouw is De Rotterdam, het grootste gebouw van Europa, opgeleverd. Het ontwerp van OMA/Rem Koolhaas is genoemd naar een van de schepen van de Holland Amerika Lijn die van 1873 tot aan 1970 duizenden emigranten vervoerde vanaf de Wilhelminapier in Rotterdam naar New York. 

 New BabylonNew Babylon in Den Haag, een project (nog) van Meyer en Van Schooten. Fotograaf Rob Hoekstra

2. Meyer en Van Schooten apart verder

Na een periode van bijna dertig jaar besloten architecten Roberto Meyer en Jeroen van Schooten hun samenwerking te beëindigen. Samen richtten zij in 1984 het succesvolle bureau MVSA Meyer en van Schooten architecten op.

 DDW

3. Dutch Design Week 2013 – Now future

Eindhoven was ook dit jaar weer het middelpunt van design. De stad toonde negen dagen lang hoe de wereld van morgen vandaag al in de maak is. Zoals gebruikelijk waren er tal van activiteiten op drie design area’s en op 78 locaties kon je kennismaken met het werk van 2000 ontwerpers. Daarnaast waren er exposities, lezingen en workshops.

 Markthal

4. Museum wordt markthal

Het voormalige gebouw van het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch (sm’s) in het Bossche Paleiskwartier krijgt een nieuwe bestemming: een versmarkt met streekproducten, in combinatie met horecagelegenheid, een kennis- en innovatiecentrum rond het thema voeding. 

 Markthal

5. Kleurige markthal

Nu de Markthal van MVRDV steeds meer vorm krijgt komt ook de afwerking meer in zicht. Monteurs werkten deze herfst aan een ‘legpuzzel’ van 4350 panelen die aan de binnenkant van de boog komen. Samen vormen de panelen van 1,5 x 1,5 meter een kleurrijke wandversiering van 11.000 vierkante meter voorzien van groenten, fruit en vis.

 Boekenberg

6. Verbazing omtrent de Boekenberg van MVRDV

In het zojuist verschenen Jaarboek 2012/2013 Architectuur in Nederland koos de redactie dit jaar vooral voor projecten die vakmanschap en aandacht voor detail uitdragen. Opvallende afwezigen in deze selectie waren dit jaar Mecanoo en MVRDV.

 Van DongenConservatorium van Amsterdam door Frits van Dongen. Foto Scagliola / Brakkee

7. Van Dongen: “Wat de markt veroorzaakt heeft, moet de markt ook oplossen”

“Nederland is uitgebouwd”, stelde Rijksbouwmeester Frits van Dongen in het FD van 20 september jl. De crisistijd vraagt volgens hem om een rigoureus andere bouwcultuur: “Ik wil voorkomen dat Nederland tot stilstand komt.”

agsNieuw Welgelegen in Utrecht. Foto: www.agsarchitects.net

8. Goed en slecht nieuws voor twee bureaus

Er was dit jaar goed en slecht nieuws voor twee architectenbureaus, AGS maakte een doorstart en ging verder onder de naam AGS Architects. Dit in tegenstelling tot DKV Architecten in Rotterdam. Het bureau kwam door teruglopende opdrachten in financiële moeilijkheden en werd failliet verklaard.

 3d geprinte woning

9. Nederlander ontwerpt 3D-geprinte woning

Janjaap Ruijssenaars (39) van Universe Architecture in Amsterdam ontwierp een gebouw uit één stuk. De woning kan door een 3D-printer geprint worden. Ruijssenaars hoopt het zogeheten landscape house uiterlijk in 2014 in Nederland te gaan printen. Een 3D-printer zou ongeveer een half jaar bezig zijn met het huis.

 Knots and beads 

10. Porseleinen gordijn van Hella Jongerius

Voor de Delegates’ Lounge van de Verenigde Naties in New York realiseerde Hella Jongerius samen met Koninklijke Tichelaar Makkum een porseleinen gordijn genaamd ‘Knots Beads Curtain’.

Reageer op dit artikel