nieuws

Heren 5, Hosper en Gidz winnen meervoudige opdracht dorpshuis Zwanenburg

Architectuur

Heren 5 architecten wint met Hosper landschapsarchitectuur en Gidz duurzaamheid de selectie voor een nieuw dorpshuis en dorpsplein in Zwanenburg en Halfweg. De inwoners kozen met een ruime meerderheid voor hun ‘dorpshuiskamer tussen plein en park’. Start bouw is gepland voor begin 2015.

Heren 5, Hosper en Gidz winnen meervoudige opdracht dorpshuis Zwanenburg

 

De inwoners van de gemeente waardeerden het plan vanwege de markante kapvormen en de strakke lijnen van het plein, die verwijzen naar de structuur van de Haarlemmermeerpolder.

 

Het nieuwe dorpshuis wordt een ontmoetingsplek met een sporthal, een bibliotheek en de activiteitenruimtes van diverse verenigingen. Het gebouw verenigt een aantal dorpse huizen onder een markant dak en verbindt het centrumgebied met het aangrenzende park. Hierdoor krijgt het Hart van Zwanenburg nieuwe betekenis.

 

Huiskamer

De gebruiksruimtes liggen rondom een binnenstraat die dwars door het dorpshuis loopt. Deze binnenstraat, met koffiebar en terras aan het water, is de collectieve huiskamer van waaruit alle functies zichtbaar en bereikbaar zijn. Een trap nodigt uit om naar de verdieping te gaan.

Plein

Voor het dorpshuis komt een in ruitpatroon bestraat plein, een waterbassin en kleine siertuin. Dit ‘kamerbrede tapijt’ en met bomen omsloten voetgangersdomein is flexibel te gebruiken,  zo kunnen er kleinschalige evenementen plaatsvinden.

 

 

Park

Het park is nu al een verscholen parel. Door het dorpshuis wordt het meer zichtbaar en genietbaar. De waterpartij wordt vergroot en er komt een tuin met vlonders en bassins met oeverplanten. De gevelbekleding aan deze zijde versterkt de natuurlijke sfeer.

Duurzaam

Het dorpshuis wordt gebouwd met mens- en milieuvriendelijke materialen en is energiezuinig. Zonnepanelen en -collectoren leveren schone energie en warm water. Een warmtepomp met vloer- en wandverwarming zorgt jaarrond voor de gewenste temperatuur. Door goed gebruik te maken van daglicht en groen denken de ontwerpers het hele gebouw voorts te voorzien van een prettig en gezond binnenklimaat.

Klik hier voor een virtueel bezoek

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels