nieuws

Zelfvoorzienend door zonne-energie

Architectuur

Het Endesa Paviljoen in Barcelona is een prototype van een zelfvoorzienend gebouw op zonne-energie: het gebouw van de Spaanse architect Rodrigo Rubio produceert tot 150% van de energie die het gebruikt. De gevel is samengesteld uit modules die gevormd zijn op basis van zonlicht, zonwering, isolatie, ventilatie, lichtinval en uitzicht. Door de positie ten opzichte van de zon en andere klimatologische parameters, is elke module anders.

Zelfvoorzienend door zonne-energie

Zo is de zuidkant van het Endesa Paviljoen vormgegeven om meer warmte en zonlicht op te kunnen vangen, zowel op de zonnepanelen als middels direct lichtinval. De noordelijke delen zijn juist veel meer gesloten. Het gebouw genereert 120 kWh elektrische energie per dag.

Vorm volgt energie

Het paviljoen is zowel manifest als prototype. Als manifest willen de initiatiefnemers het paviljoen het nieuwe paradigma laten uitdragen: ‘form follows energy’. De Spaanse architect Rodrigo Rubio ontwierp het paviljoen in het kader van het International BCN Smart City Congress, eind 2013. Het gebouw kwam in samenwerking met een Spaanse elektriciteitsmaatschappij en een architectuurinstituut tot stand.

Baan van de zon

De geometrie van de gevel wordt bepaald op basis van de baan van de zon, de meest voorkomende wind en de verschillen tussen zomer en winter. Tevens zijn de mogelijkheden van prefabricage en digitale ontwerp- en productietechnieken onderzocht en ingezet. Elke module is berekend met parametrische designtools, gemaakt met behulp van een computergestuurde zaag en geassembleerd op locatie. In zes weken tijd is het gehele paviljoen ontworpen, gemaakt en gebouwd.

Software voor zonne-energie

Op basis van software voor zonne-energie en parametrisch ontwerp heeft elk paneel zijn optimale vorm gekregen. Feitelijk zou je aan de verhouding van het paneel zelfs kunnen berekenen op welke coördinaten van de wereld de module zich bevindt.

Bron: Installatiejournaal

Reageer op dit artikel