nieuws

Panama Biomuseo door Frank Gehry

Architectuur

Bijna tien jaar nadat de bouw begon, opent het Biomuseo door Frank Gehry in Panama. Dit museum wil een wetenschappelijk centrum zijn voor het documenteren en tonen van de diverse soorten land- en waterorganismen die de regio rijk is. De ontwikkeling is opgevat als een katalysator die een landmark moet zijn voor het land en de bevolking.

Panama Biomuseo door Frank Gehry

Het ontwerp van 4000 m2 bevat acht vaste tentoonstellingsruimtes, ontworpen door Bruce Mau in samenwerking met de wetenschappers van het nabijgelegen Smithsonian Tropical Research Institute en wil kunst en wetenschap combineren. Het project, dat 60 miljoen dollar kostte, huisvest ook een tijdelijke galerie, een atrium, een museumwinkel en een café. In de door Edwina van Gal aangelegde botanische tuin kunnen buitententoonstellingen worden georganiseerd. Bovendien wordt er een cultureel programma bedacht.

Het Biomuseo is gelegen aan de ingang van het Panamakanaal en biedt fraaie uitzichten over het water, richting Panama City en de oude stad. Gehry’s asymmetrische ontwerp bestaat uit golvende daken, een collage van vorm en kleur die de tropische omgeving waarin het museum staat moet reflecteren.

Het Biomuseo is Gehry’s eerste project in Latijns-Amerika en wordt mogelijk gemaakt door de Amador Foundation en de overheid, met wetenschappelijke input door het Smithsonian Institute en de Universiteit van Panama.

 

Reageer op dit artikel