nieuws

Agendatip Models and Beyond

Architectuur

In Museum De Pont start op 1 februari de tentoonstelling ‘Models and Beyond’ van de Amerikaanse kunstenaar Dan Graham. Speciaal voor deze tentoonstelling maakte Graham een paviljoen dat wordt gepresenteerd tussen architectuurmodellen, foto’s, video’s uit de periode van 1966 tot nu.

Agendatip Models and Beyond

 

 

 

 

Kenmerkend voor Dan Graham zijn de relaties die hij legt tussen de conceptuele kunst en de sociaal-maatschappelijke realiteit. Architectuur is een terugkerend thema.

Graham is vooral bekend door zijn ‘Pavilions’, waarvan de eerste daten uit begin jaren ’80. Aan zijn paviljoens ligt vaak een kritische benadering van de architectuur ten grondslag. De toepassing van doorkijkspiegelglas is daarvan een sprekend voorbeeld. In de moderne architectuur fungeren spiegelfaçades als schild tegen ongewenste blikken van buiten. Grahams paviljoens geven de toeschouwer juist een actieve rol en confronteren hem, op vaak zinsbegoochelende wijze, met zichzelf en zijn directe omgeving.

Op de tentoonstelling zijn een vijftiental architectuurmodellen te zien die recht doen aan de grote verscheidenheid. De meeste paviljoens zijn ontworpen voor buiten, waarbij Graham rekening houdt met de locatie en de veranderlijkheid van het licht. De nieuwe aanwinst voor De Pont staat binnen. Ook hier speelt Graham in op de plek. Door vorm en materiaalkeuze spiegelt het paviljoen niet alleen de directe omgeving, maar reflecteert ook op een aantal karakteristieke elementen in de architectuur van het gebouw en de kunstwerken daarin.

Models and Beyond, De Pont museum of contemporary art. De zien van 1 februari tot en met 25 mei. 

Reageer op dit artikel