nieuws

Zichtbare duurzaamheid voor peuters en kleuters

Architectuur

Een serie houten gebouwen rond een zestiende-eeuwse boerderij. Dat is de Early Childhood-afdeling van de American School. De opdrachtgever wilde duurzaamheid inzichtelijk maken voor zijn pupillen. Daarom koos architectenbureau kraaijvanger voor veel hout en een zichtbare grijswaterbron.

Zichtbare duurzaamheid voor peuters en kleuters

Dankzij de opzet als een boerenerf met verschillende gebouwen sluit het Early Childhood centre aan op het kleinschalige karakter van de omgeving. Op de locatie waar de school is verrezen, stond de zestiende eeuwse boerderij Ter Weer. Deze wordt momenteel gerestaureerd en zal straks de administratieve ruimtes huisvesten. De school biedt plek aan 250 kinderen van 0 tot 6 jaar oud en omvat een kinderdagverblijf, twaalf klaslokalen, een gymlokaal en een multifunctionele ruimte. Door de toepassing van houten draagconstructies, kappen en houten delen als gevelbekleding is de referentie aan een boerenerf versterkt.

Hout in zicht

Projectarchitect Hans Goverde: “De school wilde de leerlingen op een educatieve en interessante manier in contact brengen met duurzaamheid. Houtsystemen lenen zich daar bij uitstek voor. Daarom hebben we gekozen voor een draagconstructie met houten balken, kolommen en vloeren, zonder verlaagde plafonds. We hebben Lignatur houten kanaalplaatvloeren gebruikt, met perforaties, zodat ze ook het geluid absorberen. Ook de led-verlichting is in de vloer opgenomen.”

Geen kitten enzo

Er zijn geen kitten of andere ongezonde materialen gebruikt. Op de vloeren ligt linoleum, er is natuurlijke verf gebruikt en de kozijnen die niet van hout zijn, zijn van aluminium. Zowel de gevel als het dak is bekleed met Accoya. De dakbedekking is daarbij een esthetische toevoeging, die als een laag over het functionele kunststof dak ligt. De goten zijn achter het hout weggewerkt.

Eén laag de grond in

“We hebben het gebouw een laag grond in geduwd om de monumentale boerderij niet in de schaduw te zetten”, vertelt Goverde. Dankzij een verlaagd speelplein en een talud gaat dit niet ten koste van de daglichttoetreding. Het talud biedt bovendien de kans om een ander duurzaam aspect te belichten: het gebruik van regenwater voor de toiletten. Dit wordt zichtbaar via het talud naar een reservoir gevoerd.

Klik hier voor meer foto’s

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels