nieuws

Voltooiing Staatsarchief Evangelisch-Lutherse Kerk Beieren in Neurenberg

Architectuur

Drie jaar zijn de architecten von Gerkan, Marg en Partners (gmp) bezig geweest met de bouw van hun ontwerp voor het nieuwe archief van de Evangelisch-Lutherse Staatskerk van Beieren in Neurenberg. Het gebouw ligt op een voormalig fabrieksterrein in de directe omgeving van het bestaande hoofdgebouw.

Voltooiing Staatsarchief Evangelisch-Lutherse Kerk Beieren in Neurenberg
Architekten: gmp von Gerkan Marg und Partner

 

 

Met de komst van het nieuwe archief heeft de Staatskerk de beschikking over 34 kilometer van rekken, een verdubbeling van de huidige opslagruimte. Daarnaast heeft het archief een bezoekersruimte gekregen, een restauratieatelier. In het  ‘Geheugen van Evangelische Bavaria’ worden naast de documenten van de kerk ook vele andere originele stukken bewaard, waaronder brieven van Martin Luther en documenten van pausen en keizers. 

Het nieuwe gebouw bestaat uit twee elkaar kruisende stevige blokjes die lijken te zweven boven een transparante terugwijkende begane grond . De structuur stijgt op uit een kelderverdieping ongeveer een meter hoog langs de weg, die zich ontwikkelt in volle verdiepingshoogte langs de helling naar beneden naar het zuiden. Een groot terras biedt uitzicht op het meer van de de Wöhrder Zee.

Het ontwerpensemble van GMP bevat een solitair gebouwsculptuur met de belangrijkste gevels aan alle kanten.  Het wordt begrensd door de Zeissstrasse aan de ene kant , en de tuin van de Theological Seminary in het oosten aan de andere kant .

Staatsarchief Lutherse Kerk 

Gezien vanaf de overkant van de tuin, is het nieuwe archief een voortzetting en uitbreiding van het Theologische Seminarie. De plint van de versterkte stalen constructie is bekleed met rode zandsteen als voortzetting van de bestaande zandstenen muur. Het verankert het gebouw in het landschap. De buitenmuren van het archief zijn afgewerkt met een glanzende koperen gevel met een subtiele verticale structuur. De natuurlijke metalen oppervlak zal verschillende oxidatie fasen en kleurveranderingen ondergaan tot het uiteindelijk ontwikkelt een fluweelachtige, bruinachtig uiterlijk.

Auditorium 

Bezoekers betreden de openbare ruimtes van het archief via de entree aan de Veilhofstrasse vanwaar ze ook het auditorium kunnen bereiken. De leeszaal kijkt uit op zowel het oosten en het westen en is gelegen aan de rustige tuinzijde . De kantoren liggen boven op twee niveaus rond de archiefgebieden. De kantoren zorgen eveneens voor een gemakkelijke toegang voor de leden van het personeel om het archief/ de opslag te betreden die bestaat uit  vier verdiepingen boven de begane grond en de twee lager gelegen verdiepingen. 

Projectgegevens

Ontwerp: GMP
Opdrachtgever: Evangelische Lutherse Kerk van Beieren, Duitsland
Projectarchitect: Meinhard von Gerkan en Nikolaus Goetze
Ontwerppartner: Dirk Heller
Projectleider: Karen Schroeder
Ontwerpteam: Christoph Berle, Katharina Traupe, Monika Braig
Inpassingsteam: Christoph Berle, Miriam Bamberg, Judith Saile, Alexander Schnieber, Sui Jinying
Oppervlakkte: 9.327 m2

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels