nieuws

Vakantiekiekjesactie 2013 – Casper Schuuring wint

Architectuur

Casper Schuuring is met de foto van de Fogo Island Studio’s van Todd Saunder in Canada, winnaar van de vakantiekiekjes wedstrijd 2013. Wij zullen hem zijn prijs – de foto op canvas – zo snel mogelijk opsturen. Voor nu: gefeliciteerd namens de hele redactie!

Vakantiekiekjesactie 2013 – Casper Schuuring wint

 

 

 

Het was dit keer een moeilijke keuze. Na een stemronde op de redactie van de Architect en bij de collega’s van dagblad Cobouw werden de foto van Bas Gijselhart van het TGV-station in Lyon van 18 augustus en de foto van 6 augustus van Dick Bos van de waddenlodge op Texel getipt als winnaar. Uiteindelijk kreeg de foto van Casper net meer stemmen en eindigde hiermee op de eerste plek. 

Iedereen bedankt voor het insturen en tot volgend jaar!

Onderstaand de dagwinnaars:

Bibliotheek Birmingham Chrit Veugten
19 augustus 2013
Bibliotheek Birmingham van Mecanoo. Foto Chrit Veugen

Calatrava


18 augustus 2013  (Tweede plaats)
TGV-station in Lyon door Calatrava. Foto gemaakt door Bas Gijselhart. Deze inzending eindigde op een gedeelde tweede plaats met de foto van Dick Bos van 6 augustus. (Tweede plaats)

 Casper Schuuring

16 augustus 2013  (winnaar)
Vanuit het verre noorden van Canada de Fogo Island Studio’s van architect Todd Saunders.”Inspirerende architectuur in misschien nog wel inspirerende landschappen.” Fotograaf Casper Schuuring

Serpentine

Serpentine Gallery Pavillion door Sou Fujimoto. Fotograaf Loui Meeuwissen

 Vakantiekiekje MVRDV

14 augustus 2013
DNB Headquarters in Oslo ontworpen door MVRDV. Het gebouw is onderdeel van het barcode project, waar o.a. ook A-Lab en Dark Arkitekter gebouwen ontwierpen. Fotograaf Michel van den Bogaard

Valencia _ Vakantiekiekje 2013

13 augustus 2013
“Wat je ook vind van de gebouwen van Calatrava, fotogeniek zijn ze zeker!” schrijft Joanne Schuitemaker. “Dit is het Meseu de les Ciencies Principe Filipe, gelegen aan de voormalige rivierbedding van de Turia, die na omlegging van de rivier een parkachtige bestemming heeft gekregen.

 Lyon door Pieter de Mos

9 augustus 2013

De stad Lyon creerde een ‘outdoor museum’ door de woningbouw van Tony Garnier te beschilderen. De graffiti zijn voorzien van teksten in Frans, Engels en Braille. Deze teksten dienen als bewegwijzering door het openluchtmuseum. De foto’s zijn gemaakt door Pieter de Mos, hoofdredacteur Materieelkrant.

Zwiterland_vakantiekiekje 2013

En dan ook nog de foto van Jackel Henstra. Hij komt niet op de homepage maar vanwege het verhaal wel in dit overzicht.

“Twee weken geleden reden we de Furka Pass in Zwitserland en pakken een korte stop op het hoogste punt om te genieten van het uitzicht. Een hotel heeft op de perfecte plek hiervoor een terras gebouwd. Als we doorlopen naar binnen zien we de relatie wisselwerking tussen binnen en buiten! Via een ogenschijnlijk eenvoudige doorbraak met vide loop je het restaurant binnen dat ingetogen ingericht is.

Met plezier verkennen we de ruimte en komen daarbij tot ontdekking dat de ingreep een ontwerp is van Rem Koolhaas uit 1988. Een project in de categorie ‘S’ dat mij nog nooit opgevallen was! De huidige eigenaar blijkt tevens galeriehouder en heeft hotel Furka Blick in 1978 gekocht. Vanaf 1983 nodigde hij kunstenaars in de zomer uit om daar te werken en de confrontatie met gebouw, landschap en passerende toerist aan te gaan en te vertalen in interventies. Hiervan blijken de ingrepen in het gebouw alleen nog zichtbaar, zoals de gestreepte luiken van Daniel Buren. De ingreep van Koolhaas is onmiskenbaar van zijn hand en ziet er in 2013 exact hetzelfde uit als de dag na oplevering!

Het hotel lijkt tegenwoordig amper in gebruik. De kamers worden geconserveerd in originele staat en voldoen niet meer aan de huidige eisen. Hiermee is het hotel niet rendabel te maken, daarbij ligt het zo afgelegen dat er moeilijk werknemers te vinden zijn. Wat overblijft is een bijzonder hotel met een nog meer prikkelende geschiedenis!”
Meer foto’s op de facebookpagina van Jackel Henstra.

Segastein Uitkijkpunt _ Vakantiekiekje 2013

7 augustus 2013
Segastein uitkijkpunt is ontworpen door Todd Saunders en Tommie Wilhelmsen. Het platform is gemaakt van larikshout en kijkt uit over het Aurlandsfjord in Noorwegen. Foto gemaakt door Michel van den Bogaard.

Vakantiekiekje

6 augustus 2013  (Tweede plaats)
“Weg in eigen land maar wel in een verduveld mooie waddenlodge op Texel ontworpen door Concrete“, zegt Dick Bos over deze foto.
 Vakantiefoto 1 augustus_Aire_de_la_Baie

2 augustus 2013
Aire de la Baie de Somme van architect Bruno Mader gefotografeerd door Klaas Jan Geertsema. Hij zegt hierover: “Een prachtig tussenstop op de A16 (ter hoogte van Sailly-Flibeaucourt) als je naar Normandië of Bretagne gaat, midden in een wadachtig estuarium. Ik was van plan om in Le Havre naar het zwembad Bain des Docks van Jean Nouvel te gaan. Maar deze was wegens reparaties alweer gesloten, goede architectuur lekt?!”

 Vakantiekiekje Sanaa _ Weil am Rhein

31 juli 2013
Paul Cleuren schrijft bij zijn ingezonden vakantiefoto van de fabriekshal van Weil am Rhein van Sanaa “Schoonheid door zijn ultieme eenvoud, een gordijn dicht getrokken rond een bedrijfshal. Waren alle bedrijfshallen maar in die geest ontworpen.”

Oslo Opera House _ Vakantiekiekje

30 juli 2013
Oslo Opera House van Snøhetta. Fotograaf Michel van den Bogaard

Dakpark

26 juli 2013
Het Dakpark in Rotterdam, met waterspuiters en watertrap, vormt een geweldige plek om verkoeling te zoeken tijdens hete dagen. Mooi ook hoe het oude vertrouwde HAKA-gebouw helemaal meedoet in het stedelijk decor van deze ‘plek-op-hoog-niveau’. Fotograaf Paul Broekhuisen

 Serpentine

24 juli 2013
De Serpentine Gallery in Londen. Het ontwerp van Sou Fujimoto is bekeken, gefotografeerd en ingezonden door Taetske Kramer uit Leiden.

Ipark Zuid Korea door Pieter de Mos

23 juli 2013
Het Haeundae Udong Hyundai I’Park in Busan, Zuid-Korea. Het ontwerp is van Daniel Libeskind en Ctopos (landschapsarchitect). De foto is gemaakt door Pieter de Mos, hoofdredacteur Materieelkrant (Cobouw).

 Den Haag CS

19 juli 2013
Webredacteur Astrid (geboren en getogen in Den Haag) fotografeerde Den Haag Centraal in aanbouw.

16 juli 2013

16 juli 2013

Collega Marit was op de 2e Maasvlakte in Rotterdam en fotografeerde daar deze Poliepgrijper.

Maarten Willems_Vakantiekiekjes 2013

12 juli 2013
Maarten Willems (TU/e): “Op de foto het zogenoemde Hen House op het Isle of Skye in Schotland van Rural Design Architects. Nadat de bewoners een nieuw groter huis (door dezelfde architect) hebben laten bouwen, is dit te huur als vakantiewoning. Twee weken geleden zat ik daar. Locatie, materialisering, oriëntatie en gevelopeningen zijn buitengewoon subtiel en zorgvuldig gekozen. Het resultaat is verbluffend mooi en een prachtig voorbeeld van het feit dat goede architectuur loont.”

Reageer op dit artikel