nieuws

Uitbreiding Nieuwe Park Rozenburgschool in Rotterdam

Architectuur

KCAP heeft samen met Heymans de uitbreiding van de Nieuwe Park Rozenburgschool in Rotterdam opgeleverd. Het project is een opdracht van de gemeente Rotterdam/Stadsontwikkeling, afdeling Vastgoed en de school (Kind en Onderwijs Rotterdam). Dankzij de uitbreiding worden alle voorzieningen van de twee vroegere schoollocaties op een locatie ondergebracht. De nieuwbouw voegt 14 klaslokalen toe aan het bestaand, monumentaal schoolpand met 7 klaslokalen.

Uitbreiding Nieuwe Park Rozenburgschool in Rotterdam

De locatie van de Nieuwe Park Rozenburgschool aan de Hoflaan is een binnenstedelijke situatie in beschermd stadsgezicht. Het bestaande pand is een gemeentelijk monument uit 1931 naar ontwerp van de gebroeders Evert en Herman Kraaijvanger, in 2005 gerestaureerd en gerenoveerd door KCAP. De nieuwbouw staat achter het bestaande gebouw op het binnenterrein en volgt de contouren van een voormalig schoolgebouw. Nieuw- en oudbouw zijn door middel van een glazen multifunctionele ruimte met elkaar verbonden.

De nieuwbouw telt drie lagen met elk zes lokalen op de verdiepingen en twee lokalen, een speellokaal en een multifunctionele ruimte op de begane grond welke gekoppeld kunnen worden tot één grote zaal en geopend kunnen worden naar het schoolplein. De klaslokalen delen ieder als cluster van twee een open multifunctionele ruimte in de brede gangzones voor gezamenlijke activiteiten of speciale lesdoeleinden met voldoende toezicht.

Met materiaal en constructie wordt nadruk gelegd op duurzaam, onderhoudsarm, gebruiksvriendelijk en flexibel indeelbaar in de toekomst. De nieuwbouw voldoet aan ‘Frisse Scholen’ (klasse B) en scoort hoog op gebied van duurzaamheid (GPR Gebouw 8). Bijzonder is de lichte houten draagconstructie die gunstig was voor de moeilijk te bereiken bouwlocatie. Het toegepaste hout zorgt bovendien voor een warme uitstraling in het interieur. De gevel is in metselwerk uitgevoerd met verdiepingshoge ramen met houten luiken die opendraaien naar de zon voor ventilatie en tegelijkertijd zonwerend functioneren.

De nieuwe locatie is met ingang van het nieuwe schooljaar op 2 september 2013 in gebruik genomen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels