nieuws

Timo de Rijk hoogleraar in Delft en Leiden

Architectuur

Timo de Rijk is aangesteld als Professor Design, Culture and Society, een gezamenlijke leerstoel voor de faculteit Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft en Geesteswetenschappen aan de Universiteit Leiden. Zijn leeropdracht is de bestudering van de historische en culturele betekenis van design. De Rijk verzorgt onderwijs voor zowel studenten Industrieel Ontwerpen als Kunstgeschiedenis.

Timo de Rijk hoogleraar in Delft en Leiden

Timo de Rijk (1963) is opgeleid als kunsthistoricus en promoveerde in 1998 op het proefschrift ‘Het elektrische huis’ aan de TU Delft. Hij maakte verschillende tentoonstellingen en verzorgde vele publicaties op het gebied van historisch en hedendaags design (onder andere art deco en standaardisatie). De Rijk is hoofdredacteur van het Dutch Design Yearbook en voorzitter van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers.
Hij was tot afgelopen academisch jaar bijzonder hoogleraar Design Cultures aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. De opleiding Kunstgeschiedenis valt onder het instituut LUCAS (Leiden University Centre for the Arts in Society) en is een onderdeel van de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden.

Leiden en Delft

Kunstgeschiedenis in Leiden kent van oudsher belangrijke specialisaties in oude, moderne en hedendaagse kunst en architectuur en vestigde in 1964 de eerste leerstoel Geschiedenis van de Kunstnijverheid in Nederland.

De Faculteit Industrieel Ontwerpen van de Technische Universiteit Delft is een van de grootste opleidingen tot industrieel ontwerper ter wereld. De faculteit is opgericht in 1969 en kent opleidingen en (onderzoeks)specialisaties in o.a. Product- Innovation Management, Design Engineering en Industrial Design.

Timo de Rijk houdt op woensdag 11 september de Van de Waal-lezing als opening van het academisch jaar van de opleiding Kunstgeschiedenis in Leiden. 19-20 u in het Lipsius-gebouw (zaal 005), Cleveringaplaats 1, Leiden.

Reageer op dit artikel