nieuws

Piet Hein Eek bouwt hotelsuite in Leidinghuis

Architectuur

Piet Hein Eek transformeerde het Leidinghuis op het Amsterdamse Westergasfabrieksterrein tot een appartement annex hotelsuite voor 2 personen. Het gebouw bestaat uit twee halfronde uitbouwen van de nu als evenementenhal in gebruik zijnde Gashouder. Eek bracht een badkamer aan onder de gewelven, maakte op de entresol een keuken en bibliotheek en een slaapkamer onder de historische houten dakspanten.

Piet Hein Eek bouwt hotelsuite in Leidinghuis

Het Leidinghuis is in 1902 gebouwd om de afsluiters van de Gashouder te herbergen, waarmee de aan- en afvoer van het gas werd gecontroleerd. De afsluiters staan er nog steeds en antieke tegels, de houten dakconstructie en de booggewelven maken er een markant gebouw van. Na jarenlang te hebben leeggestaan is de locatie nu gerestaureerd, met behoud van alle originele details.

 

Piet Hein Eek ontwierp het interieur van het Leidinghuis, met beneden een knaloranje eettafel en dito kroonluchter, een badkamer in de gewelven en een slaapkamer onder de houten dakspanten. Op de entresol is een keukentje en een bibliotheek gemaakt.

 

Voor een borrel of een nazit kunnen er een kleine 40 mensen terecht. Het Leidinghuis heeft een eigen entree, waardoor het mogelijk is deze ruimte los te huren als tijdelijk privédomein of als hotelsuite. Het Leidinghuis heeft ook een eigen binnendoorgang naar de Gashouder.

 

Reageer op dit artikel