nieuws

Nieuw interieur voor Dikhuidenvleugel Blijdorp

Architectuur

De Dikhuidenvleugel van Diergaarde Blijdorp is in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Het deel van de Rivièrahal heeft nu een moderne inrichting die is afgestemd op het welzijn van de dieren. Dit weekend wordt het verblijf officieel geopend doordat wethouder Antoinette Laan de neushoorns in het buitengebied ‘los’ laat. Na meer dan 50 jaar zijn in de Dikhuidenvleugel weer zwarte neushoorns te zien en ook de dwergnijlpaarden.

Nieuw interieur voor Dikhuidenvleugel Blijdorp

Van de 22 monumenten in Diergaarde Blijdorp is nu bijna de helft gerestaureerd waaronder de monumentale entreepartij, de winkel van Sinkel en nu dus ook de dikhuidenvleugel.
Het ontwerp en de uitvoeringsbegeleiding van de restauratie is een samenwerking tussen de architectencombinatie Broekbakema/KeesRouw/Siebold Nijenhuis, adviesbureau Deerns en Diergaarde Blijdorp. De restauratie is mogelijk gemaakt dankzij het Jubileumgeschenk (2007) van de gemeente, een bijdrage van de BankGiroLoterij en van de provincie Zuid-Holland.

Open Monumentendag

De Diergaarde besteedt tijdens dit Open Monumentenweekend extra aandacht aan de bijzondere architectuur van architect Sybold Van Ravesteyn, die de gehele dierentuin ontwierp.

Na de renovatie van de Dikhuidenvleugel van Diergaarde Blijdorp mag dezelfde architectencombinatie zich nu richten op de voormalige theeschenkerij en de voormalige giraffenhuis.
Samen met het tussenliggende terras en de kolommen zijn de twee gebouwen in de jaren veertig ontworpen in de kenmerkende Van Ravesteyn-stijl. De beoogde renovatie renoveert de oorspronkelijke gebouwen, met behoud van de bestaande architectuur. Anderzijds is het uitgangspunt om de gebouwen weer te moderniseren en beter geschikt te maken voor nieuwe functies.

Leeuwen naar giraffenverblijf

In het voormalige giraffenverblijf is het nieuwe verblijf voor de leeuwen voorzien, met een binnen verblijf en een nieuw buitenterrein. Aan de achterzijde komt er een nieuw nachtverblijf voor de leeuwen bij.
De voormalige theeschenkerij, nu beter bekend als de Lotusserre, zal als horeca blijven functioneren maar heeft in de huidige situatie een te klein oppervlak voor voedselbereiding. Hierdoor is een deel van de keuken op dit moment in het restaurant geschoven, wat weer ten koste gaat van zitplaatsen voor bezoekers. Een nieuw gebouw wordt aan de achterzijde aan het monument toegevoegd waarin de opslag, spoelkeuken, twee koelcellen en een kleine verkleedruimte voor het personeel ondergebracht zullen worden.

 

Impressie theehuis door broekbakema

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels