nieuws

Nederlands succes bij prijsvraag hoofdkantoor Verenigde Naties Bonn

Architectuur

Nederlands succes in de internationale prijsvraag voor een nieuw hoofdkantoor van de Verenigde Naties in Bonn (Duitsland). Het voorstel van XML en LOLA Landscape en ABT kreeg een eervolle vermelding. De tweede prijs ging naar Barcode Architects met West 8. Winnaar werd Stefan Lippert uit Berlijn samen met ANNABAU Architektur + Landschaft.

Nederlands succes bij prijsvraag hoofdkantoor Verenigde Naties Bonn

 

Onderdeel van het plan van XML is een nieuw duurzaam gebouw van 14.000 vierkante meter voor de UNFCCC, het deel van de Verenigde Naties dat zich richt op internationaal overleg op het gebied van klimaatverandering, waaronder het Kyoto protocol. Aan de prijsvraag namen in twee fasen 70 teams deel. Na New York, Genève en Wenen, zal de campus in Bonn op termijn de vierde plek zijn van de VN in de wereld.

In de huidige situatie maakt de Verenigde Naties in Bonn gebruik van een aantal bestaande gebouwen die tot het vertrek naar Berlijn in gebruik waren van het Duitse parlement. De prijsvraag vroeg zowel om een ontwerp voor een nieuw gebouw als aanvulling op deze bestaande voorzieningen, als om een voorstel voor de inrichting van het landschap, dat als verbindend element de afzonderlijke gebouwen samenbrengt tot een campus.

Compacte vierkante plattegrond

In het voorstel van XML is het programma verdeeld over 13 bovengrondse en 2 ondergrondse vloeren, op basis van een zo compact mogelijke vierkante plattegrond, gebaseerd op een 5.4 m x 5.4 m grid. Het programma wordt zo ondergebracht in een generiek en slank volume met een minimale footprint die aansluiting zoekt bij de schaal van de bestaande bebouwing waardoor een campus ontstaat met een aantal onderling door landschap verbonden losstaande gebouwen van vergelijkbare schaal. Door het naar binnen schuinplaatsen van de ramen krijgt het gebouw een alzijdige eigenheid. De transparante architectuur van de voorgestelde nieuwbouw zoekt zowel de dialoog met de traditie van internationaal modernisme waarin veel VN-gebouwen zijn vormgegeven (zoals het hoofdkantoor in New York en het kantoor van Unesco Parijs) als met de terughoudende dienstbare architectuur van de bestaande gebouwen.

 XML 

Duurzaamheid

Het onder controle brengen van koellast en het zorgen voor een aangename verlichting zijn belangrijke uitdagingen bij het ontwerpen van een energie-efficiënt kantoorgebouw. Door de schuin geplaatste ramen wordt directe zoninstraling in de zomer tegengegaan waardoor het gebouw minder gekoeld hoeft te worden. Tegelijkertijd laat de schuine gevel in de andere helft van het jaar de lage winterzon toe.

Op basis van een vierkante plattegrond bestaat de constructie van het gebouw uit een centraal gelegen kern met kolommen langs de gevel voor open kantoorverdiepingen met een maximaal vrije indeelbaarheid. Het 5.4m x 5.4m grid wordt op de kantoorvloeren onderverdeeld in een subgrid van 1m35 x 1m35. Door toepassing van holle plaatvoeren met geïntegreerde constructie en installaties is het mogelijk vlakke vloeren en plafonds te realiseren, waardoor de flexibiliteit in indeelbaarheid verder toeneemt.

 XML 

Licht en uitzicht

Door het gevraagde programma in een slanke toren onder te brengen wordt het mogelijk om elke werkplek van goed licht en uitzicht te voorzien, onafhankelijk van de gekozen indeling. Op de terrassen die ontstaan door de naar binnen geplaatste gevel komt een sedum-dakbedekking. Elke werkplek heeft zo de nabijheid van een tuin. Aan de zuidkant van het gebouw bevinden zich de afgesloten ruimtes zoals individuele kantoren en vergaderplekken met uitzicht over Bonn, de grote open werkvloeren voor de teams bevinden zich grotendeels aan de noordkant van het gebouw met een vrij uitzicht aan weerskanten over de Rijn.

Voor de beplanting van het verbindende landschap worden alle 196 VN-lidstaten uitgenodigd een plant te doneren. Deze planten worden door een botanisch curator geanalyseerd op hun belangrijkste eigenschappen. Al gelang naar hun eigenschappen, worden de planten buiten in de landschapstuin, dan wel binnen in de gebouwen van de campus toegepast.

Bron: XML Architects

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels