nieuws

MuCEM in Marseille door Rudy Riciotti

Architectuur

De tijd zal leren of MuCEM van Rudy Riciotti een klassieker is, maar dat het nieuwe Museum voor Europese en Mediterrane Beschavingen een statement maakt, staat vast. Nabij de oude haven van Marseille vormt het gebouw bijna letterlijk een brug tussen de oude en nieuwe stad.

MuCEM in Marseille door Rudy Riciotti

MuCEM is dé bezienswaardigheid van de Culturele hoofdstad van Europa. Het gebouw is minimalistisch, zonder ooit saai te worden. De vormen van het filigraan, het felle mediterrane licht en het uitzicht op de zee, de oude stad, het fort en de ferryterminals zorgen voor een open en ruimtelijke beleving. Maar het geeft bezoekers ook het besloten gevoel van een Zuid-Europees marktplein. Rond het gebouw loopt een voor publiek vrij toegankelijke omloop van zeshonderd stappen, die langzaam omhoog klimt. Het filigraan is vervaardigd uit bfup, een speciale betonsoort bestaande uit granulaat, vezels en bindmiddel.

In het septembernummer van de Architect kunt u MuCEM bewonderen door de lens van Roland Halbe.

 

Reageer op dit artikel