nieuws

Mecanoo bouwt LSI in Utrecht Science Park

Architectuur

Mecanoo ontwerpt voor de Universiteit Utrecht de ‘Life Sciences Incubator’ (LSI) in het Utrecht Science Park op De Uithof. De bouw is nodig om de stijgende huisvestingsvraag van startende ondernemers in ‘life sciences’ naar kantoor en laboratoria te beantwoorden. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de gemeente en de provincie Utrecht reserveerden hiervoor 6,9 miljoen euro.

Mecanoo bouwt LSI in Utrecht Science Park

De nieuwbouw van de Life Sciences Incubator van ongeveer 6.200 m2 bruto vloeroppervlak verrijst naast de bestaande incubator, het Alexander Numangebouw aan de Yalelaan. Bij de ontwikkeling van het gebouw staan uitstraling, toegankelijkheid, flexibiliteit en efficiëntie centraal. De incubator krijgt een professionele, zakelijke en functionele uitstraling. Met efficiënt gebruik van de ruimte wordt rekening gehouden om toekomstige groei en krimp van gebruikers, zoals startende en MKB Life Sciences bedrijven op te vangen.

Natuurlijke zon- en warmtewering

De LSI wordt een transparant en uitnodigend gebouw, opgetrokken uit glas. Door het gebruik van de juiste zonwerende beglazing in combinatie met de schuine positionering van de gevel ontstaat een natuurlijke zon- en warmtewering.

 

De aanbesteding is gegund volgens het principe van Best Value Procurement waarbij de prestatie van marktpartijen en het creëren van de hoogste waarde centraal staan. GiesbersWijchen/Mecanoo is de opdracht gegund omdat zij het plan met inachtneming van het beschikbaar gestelde budget naar het hoogste economisch optimum heeft getild en daarmee hogere waarde toegevoegd heeft.

Duurzaamheid

In lijn met de duurzaamheidsambitie van de Universiteit Utrecht wordt voor de LSI de BREEAM-kwalificatie ‘Excellent’ gehanteerd. De bouw van de LSI begint in maart 2014 en wordt naar verwachting 1 juli 2015 opgeleverd.

Reageer op dit artikel