nieuws

Kossmann.dejong ontwerpt ‘Verlangen naar Mekka’

Architectuur

Kossmann.dejong heeft voor Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden de tentoonstelling ‘Verlangen naar Mekka – De reis van de pelgrim’ ontworpen. De tentoonstelling neemt de bezoeker mee op bedevaart, waarbij men stapsgewijs wordt ingewijd in de wereld van de hadj.

Kossmann.dejong ontwerpt ‘Verlangen naar Mekka’

 

 

 

Elke opeenvolgende ruimte in de tentoonstelling staat voor een stap in de reis van de pelgrim en roept door gebruik van licht, kleur, collectiestukken, film en geluid een bijbehorende sfeer en beleving op. Bij binnenkomst delen Nederlandse moslims door middel van videoportretten hun persoonlijke hadj-ervaringen.

Aangewakkerd door het ‘verlangen naar Mekka’ krijgen bezoekers in de volgende ruimte praktische tips ter voorbereiding op de tocht naar de stad. Op beeldende wijze worden de indrukwekkende ‘facts and figures’ van de hadj getoond. In de lange gang die volgt wordt met foto’s en kaarten de reis verbeeld en de verschillende routes en vervoersmiddelen die pelgrims nemen naar het verzamelpunt Djedda.

Verlangen naar Mekka - De Voorbereiding. Foto thijs Wolzak
‘De voorbereiding’, facts and figures van de hadj. Foto Thijs Wolzak

Mekka en Medina

Vanuit de gang, met als eindbestemming Djedda, komt het publiek aan in de witte zaal die Mekka verbeeldt. Hier staan de rituelen die bij de hadj horen centraal. Bezoekers bevinden zich middenin een indrukwekkende projectie van een mensenmassa, die het ritueel uitvoert van 7x rond de Ka’ba lopen. De naastgelegen zwarte, serene ruimte laat de bezoeker op indringende wijze ‘het gevoel van Mekka’ ervaren. Met authentieke doeken wordt een impressie van de Ka’ba gegeven.

De volgende, lichte zaal staat in het teken van een bezoek aan Medina. De laatste stap in de bedevaart is het verzamelen van souvenirs, in de expositie weergegeven als een kleurrijke bazaar, waar ook persoonlijke hadj-aandenken van moslims uit de regio Leiden een plek hebben gekregen.

Verlangen naar Mekka. Foto Thijs Wolzak
Bezoekers bevinden zich middenin een indrukwekkende projectie van een mensenmassa, die het ritueel uitvoert van 7x rond de Ka’ba lopen. Foto Thijs Wolzak

De tentoonstelling was eerder te zien in het British Museum in London en voor het Rijksmuseum Volkenkunde opnieuw door Kossmann.dejong ontworpen en afgestemd op het Nederlandse publiek. ‘Verlangen naar Mekka’ is tot 9 maart 2014 te bezoeken. 

Reageer op dit artikel