nieuws

Koningin Máxima opent Orion Wageningen

Architectuur

Vandaag wordt het nieuwe onderwijsgebouw Orion van Wageningen University op Wageningen Campus geopend door Koningin Máxima. Orion, ontworpen door Ector Hoogstad Architecten uit Rotterdam met duurzaamheid als uitgangspunt, heeft een vijfhoek als grondvorm. Het is het tweede onderwijsgebouw op de Campus en biedt onderwijsfaciliteiten aan 2600 studenten.

Koningin Máxima opent Orion Wageningen

Het markante vijfhoekige gebouw met gevels van metallic geëmailleerd glas is één van de blikvangers op de campus van Wageningen UR. Door te kiezen voor een rationele structuur en optimaal geïntegreerde techniek wist Ector Hoogstad Architecten binnen een bescheiden budget een aangename leer- en werkomgeving te scheppen die in het teken staat van overvloedig daglicht en ruimtelijke verrassingen. Bovendien is Orion het duurzaamste van alle WUR-gebouwen. 

Zware installatiebehoefte

De indeling van het compact opgezette gebouw heeft een rationele grondslag. Op de begane grond bevindt zich een groot studentenrestaurant met café dat ook buiten de reguliere lestijden open kan blijven. Vanwege de te verwachten grote piekbelasting in de studentenstromen, zijn de auditoria op de gemakkelijk en snel bereikbare eerste verdieping gesitueerd. De practicumzalen met de meeste zuurkasten zitten vanwege de zware installatiebehoefte hoog in het gebouw, direct onder de luchtbehandelingskasten op het dak.

Orion ontleent zijn karakteristieke vorm en structuur aan de grote auditoriumzaal met meer dan zevenhonderd zitplaatsen. De gebouwmassa met de vijfhoekige plattegrond heeft op de hoger gelegen verdiepingen een uitsparing voor een patio opdat het auditorium in zijn totale omvang volledig kolomvrij kon worden gehouden. Flexibiliteit vormt een belangrijk motief in het ontwerp. Voor het grote auditorium vond Ector Hoogstad Architecten een bijzondere oplossing. In het tijdsbestek van een lunchpauze kan de waaiervormige zaal met behulp van verplaatsbare wanden worden opgesplitst in twee, drie of zes zalen. Dit geeft de mogelijkheid om in te spelen op de behoefte aan grotere en kleinere zalen die door het academisch jaar heen verandert.

Geminimaliseerd energieverbruik

Wageningen UR presenteert zich als dé universiteit voor life sciences en hecht daarom vanzelfsprekend groot belang aan duurzaamheid. Dat is in het ontwerp van Orion onder meer vertaald in een geminimaliseerd energieverbruik. Het gevelontwerp, de oriëntatie van het gebouw en de positionering van de ruimtes zijn gericht op het zoveel mogelijk benutten van daglichttoetreding en het uitsluiten van ongewenste opwarming. Onder het grote auditorium is een atrium gerealiseerd dat als klimaatbuffer voor de omliggende ruimten dient en tegelijkertijd als wintertuin bij het restaurant en café fungeert. Boven het auditorium bevindt zich een vijf lagen hoge patio met een lamellendak dat de omliggende practicumzalen vrij houdt van directe zoninstraling, maar ook ruimte schept voor een daktuin met een groot buitenterras die later dit najaar worden aangelegd.

De meest intensief gebruikte ruimtes liggen steeds aan gevels met een minimale zonbelasting, op het noorden en rondom de patio. Nevenruimtes waar de verblijftijd van personeel of studenten extreem laag is, zoals koelcellen, zijn zelfs volledig zonder vensters uitgevoerd. In samenwerking met de adviseurs bedacht Ector Hoogstad Architecten integrale oplossingen die de compactheid van het gebouw ondersteunen én bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit. In een innovatief vloersysteem zijn alle leidingen, betonkernactivering en akoestiek tot een dusdanig dun vloerpakket geïntegreerd dat in een beperkte verdiepingsmaat een grote vrije hoogte kon worden gerealiseerd.

Bron: Ector Hoogstad Architecten

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels