nieuws

Bibliotheek van Birmingham vandaag geopend

Architectuur

De nieuwe bibliotheek van Birmingham, ontworpen door Mecanoo architecten uit Delft, wordt vandaag geopend door de Afghaanse kinderrechtenactiviste Malala Yousafzai. Het is de grootste openbare bibliotheek van Europa, een uitgesproken publiek gebouw, bestemd voor alle bevolkingsgroepen en generaties. Architect Francine Houben van Mecanoo noemt het een “People’s Palace”.

Bibliotheek van Birmingham vandaag geopend

De bibliotheek van Mecanoo staat in het centrum van Birmingham, met 1 miljoen inwoners de tweede stad van het Verenigd Koninkrijk. Samen met het Repertory Theatre en de Symphony Hall vormt de bibliotheek het nieuwe culturele hart van de stad en is ontworpen als een serie verspringende dozen met weelderige daktuinen. De grote verrassing is het interieur; een opeenvolging van ronde vides, rotundas, die de bezoeker op zijn reis door het gebouw begeleiden.

Lees ook de blog van Harm Tilman over zijn bezoek aan de bibliotheek en aan Francine Houben in Delft.

Reageer op dit artikel