nieuws

Vinex als exportproduct

Architectuur

De verstedelijking die overal in de wereld optreedt, heeft zo zijn voordelen voor Nederlandse architecten en ingenieurs, lezen we in de Volkskrant van vandaag.

Vinex als exportproduct

 

 

 

In de opkomende economieën van China, India en het Midden Oosten trekken mensen van het platteland naar de stad en ontstaat een grote economische dynamiek. Hierdoor ontstaat behoefte aan een snelle ontwikkeling van nieuwe steden, bedrijventerreinen en havens. “Voor de aanleg hiervan worden steeds vaker onze vaderlandse bureaus gevraagd”, zegt Fred Schoorl, directeur BNA vandaag in de Volkskrant.

Traditie

De Nederlandse ervaring met de Vinexwijken die vanaf 1992 in Nederland uit de grond zijn gestampt, komen volgens Schoorl goed van pas. “In andere landen waar steden snel groeien, kunnen ze leren van onze traditie in hoe je omgaat met nieuwe steden of met een bestaande stad die onder druk staat door de groei. Nederlanders weten uit ervaring hoe nieuwe activiteiten een plek kunnen vinden in een bestaande context en dat dit een complex proces is.”

Groeiende omzet

De Nederlandse expertise in stedebouw, projectontwikkeling en infrastructurele werken vindt gretig aftrek in het buitenland. Kwam in 2010 nog geen 3 procent van de bureauomzet (7 miljoen) uit het buitenland, reeds in 2011 steeg de omzet naar 21 miljoen (13 procent) en vorig jaar was ze gestegen tot 17 procent. Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek van de BNA.

In het artikel vind je een uitgebreide beschrijving over de totstandkoming van stedebouwkundige projecten van Royal HaskoningDHV in Oman, OKRA Architecten in Athene, Witteveen + Bos in Lima, Peru en UNStudio in Hangzhou.

Bron: de Volkskrant

Reageer op dit artikel