nieuws

Historisch pand vooruit gerestaureerd

Architectuur

Het historische pand aan de Kruisstraat 12 in Meppel is gerestaureerd en zal een winkel worden. Daartoe zijn twee ramen in de voorgevel doorgetrokken tot maaiveldniveau.

Historisch pand vooruit gerestaureerd

B+O Architectuur en Interieur  heeft veel authentieke details van het  zestiende-eeuwse pand  kunnen bewaren gebleven of terugbrengen. Tegelijk was een aantal opvallende aanpassingen nodig om het voormalige studentenhuis geschikt te maken voor zijn nieuwe functie als winkel (550 m2).

Entree

De entree was niet geschikt als winkel ingang, zodat de borstwering onder de twee ramen is verwijderd en er ramen zijn geplaatst die toegang bieden naar een royaal portiek. Vanuit de portiek is er toegang naar de nieuwe winkel en naar de monumentale gang, die doorloopt naar het trappenhuis. De originele terrazzovloer is hier gehandhaafd.

Doorbraken

De rest van de begane grond is ingericht als winkelruimte. Hierbij zijn doorbraken gemaakt in de wanden, maar zijn de originele stucplafonds bewaard gebleven. In de ruimten waar geen stucplafonds meer aanwezig waren, zijn deze opnieuw aangebracht of zijn de oude balklagen in het zicht gelaten.

Monumentale trap

De monumentale houten trap is hersteld en geeft toegang tot de eerste verdieping. Ook hier zijn de stucplafonds bewaard en is de kapconstructie weer zichtbaar geworden.

Origineel wit

In overleg met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Stichting Oud-Meppel is de kleur van de bepleistering van de trapgevel teruggebracht naar de originele witte kleur. De horizontale afdekkers en de plint van het gebouw zijn in hardsteen uitgevoerd. Door deze maatregelen is de monumentale status van het pand geaccentueerd en bewaard.

Reageer op dit artikel