nieuws

“Constructeur dominant bij hergebruik betonnen gebouwen”

Architectuur

“Laat eerst een constructeur de eigenschappen van een oud pand met betonnen draagconstructie in kaart brengen, voor je een architect inschakelt.” De functionele mogelijkheden blijken vaak breder dan gedacht, waardoor de kans op hergebruik toeneemt, stelt Sara Florisson in haar afstudeerproject aan de TU Delft. Zij onderzocht de beoordeling van betonnen gebouwen uit de periode 1910-1950 en ontwikkelde aan de hand daarvan een protocol voor de constructeur.

“Constructeur dominant bij hergebruik betonnen gebouwen”

“Ontwikkelaars en architecten gaan vaak uit van beperkte opties voor hergebruik”, zegt Sara Florisson in Cobouw vandaag. “Maar beton toegepast in de periode 1910-1950 is heel anders dan het beton van nu. Ze kijken te veel naar de ruimtelijke en esthetische waarden en te weinig naar de technische eigenschappen. Geef daarom de architect een minder dominante en de constructeur een meer prominente rol”, adviseert de TU/d-studente.

Lees meer op Cobouw.

Reageer op dit artikel