nieuws

Architectenselectie Collectiegebouw Museumpark bekend

Architectuur

Museum Boijmans Van Beuningen, de gemeente Rotterdam en Stichting De Verre Bergen hebben vijf bureaus aangewezen om de komende periode een schetsontwerp te maken voor het Collectiegebouw. In dit nieuwe gebouw wordt de depotfunctie van het museum gecombineerd met het beheer van verzamelingen van particulieren.

Architectenselectie Collectiegebouw Museumpark bekend

 

 

De vijf geselecteerde architecten/combinaties zijn:
– Architectenbureau Koen van Velsen
Harry Gugger Studio uit Zwitserland met Barcode Architects
MVRDV
Neutelings Riedijk Architecten
NIO architecten met MAD architects uit China & Okra landschapsarchitecten

Schetsontwerp

De selectie van de bureaus zijn gebaseerd op twee ingediende projecten van de bureaus en hun visie op het nieuwe gebouw. Komend najaar presenteren de vijf architecten hun schetsontwerp waarna eind 2013 de bekendmaking volgt van het gekozen ontwerp en de architect. Alle schetsontwerpen worden na afronding van de selectie tentoongesteld in het Museum Boijmans Van Beuningen.

Collectiegebouw

In samenwerking met de Gemeente Rotterdam en Stichting De Verre Bergen werkt Museum Boijmans Van Beuningen aan een nieuw te bouwen Collectiegebouw (14.000m2), waarin de depotfunctie van het museum wordt gecombineerd met het beheer van verzamelingen van particulieren. Naast de museale opslag van kunstobjecten, biedt het Collectiegebouw ruimte aan een expertisecentrum voor beheer en behoud en worden diverse publieksfuncties vervuld. Het Collectiegebouw wordt gebouwd in het Museumpark te Rotterdam en valt na de voltooiing onder het beheer van Museum Boijmans Van Beuningen.

Bezoekers

De bezoeker doorkruist het gebouw via een parcours dat door het hele pand gaat, vanaf de plint tot aan het dak. Onderweg komt hij in vrij toegankelijke publieksruimten (zoals een restaurant en expositiezalen) en ziet ruimten die beperkt toegankelijk zijn (zoals ateliers waarin kunstwerken worden behandeld, depotopstellingen achter glas) .

Het toegankelijke gebied laat op deze wijze zien wat er in het gebouw achter de schermen plaatsvindt. Zo kan iedereen zien wat het werken met kunst inhoudt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels