nieuws

Winnend ontwerpteam AZ Jan Portaels Vilvoorde bekend

Architectuur

Een Belgisch-Nederlands ontwerpteam bestaande uit NU architectuuratelier – dJGA (de jong gortemaker algra architecten)- AR-TE – WEST 8 urban design & landscape architecture – STABO – DAIDALOS, heeft de opdracht verworven voor het ontwerpen van het nieuwe ziekenhuis AZ Jan Portaels in Vilvoorde. Het nieuwe ziekenhuis omvat 45.000 vierkante meter en herbergt meer dan 400 erkende bedden.

Winnend ontwerpteam AZ Jan Portaels Vilvoorde bekend

Het nieuwe ziekenhuis wordt achter het stationsgebied van Vilvoorde gebouwd, waardoor er een goede verbinding is met zowel wegvervoer als openbaar vervoer. Zo wordt het ziekenhuis AZ Jan Portaels de motor van een van de belangrijkste en strategisch waardevolle gebieden in Vilvoorde.

Vilvoorde AZ 

Het ontwerp van het ziekenhuis, waar jaarlijks meer dan 10.700 gehospitaliseerde patiënten worden behandeld en ruim 64.500 consultaties plaatsvinden, kenmerkt zich door een opengeknipt bouwblok. Hiermee ontstaat een evenwicht tussen openstellen en afsluiten naar stedelijke omgeving. Door een tweetal binnentuinen opent het gebouw zich naar het omliggende landschap en de stedelijke context zonder de rust en sereniteit in deze omsloten tuinen en het ziekenhuis te verliezen. Dit draagt bij aan een helende sfeer met aandacht voor de patiënt en zijn omgeving.

Het opengeknipte bouwblok combineert de voordelen van een campusmodel met de compactheid van een gesloten bouwblok. De afzonderlijke gebouwen, waaronder het cure-care gebouw, het gezondheidscentrum en het kantoor, zijn goed herkenbaar en zijn zo gerangschikt dat ze onderdeel vormen van het bouwblok. Zo is tegelijkertijd ook een zeer compacte vorm ontstaan met korte looplijnen, goede onderlinge verbindingen en een karaktervolle architectuur.

AZ Vilvoorde 

Het ziekenhuisontwerp krijgt een rationele indeling. Hierdoor ontstaat een compact, rechthoekig gebouw van vijf verdiepingen hoog met een rasterverdeling. Het maakt het gebouw flexibel en toekomstbestendig. Het ontwerp heeft een gevouwen gevel voor een menselijk karakter en waarbinnen de patiëntenkamers naar buiten zijn gericht. De publieke ruimtes van het ziekenhuis zijn zo gecreeerd dat er altijd contact is met het daglicht en de omgeving.

AZ Vilvoorde

Stedebouw van bovenaf

Open Oproep

Voor het vinden van een geschikte ontwerper werd een Open Oproep uitgeschreven, een selectieprocedure onder begeleiding van het Team Vlaams Bouwmeester volgde. Het gekozen ontwerpteam, NU architectuuratelierdJGA (de jong gortemaker algra architecten)- AR-TEWEST 8 urban design landscape architectureSTABO – DAIDALOS, is verantwoordelijk voor het stedebouwkundig ontwerp, de architectuur, het interieur, het functionele ontwerp, de stabiliteit en de techniek van het Vlaamse ziekenhuis.

AZ Vilvoorde 

Promenade als healing environment

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels