nieuws

Rijk stoot 1,5 miljoen vierkante meter aan kantoren af

Architectuur

Het Rijk gaat nog harder snijden in zijn kantorenbestand dan eerder gepland. De rijksoverheid heeft in 2020 gemiddeld 30 procent minder kantoorruimte nodig. In Den Haag kan het Rijk zelfs toe met 40 procent minder kantoren.

Rijk stoot 1,5 miljoen vierkante meter aan kantoren af

 

 

Dat schrijft minister Blok (Wonen en Rijksdienst) in een brief aan de Tweede Kamer. In de brief noemt Blok geen metrages. Eerder was al duidelijk dat het Rijk in Den Haag 660.000 m2 aan kantoren afstoot. In totaal zal het naar schatting om ongeveer 1,5 miljoen vierkante meter gaan.

Met deze maatregel bespaart het Rijk vanaf 2020 jaarlijks 142 miljoen euro: 62 miljoen in Den Haag en 80 miljoen in de rest van het land. Enkele jaren geleden stond het kabinet nog een totale besparing van ongeveer 90 miljoen euro op kantoren voor ogen. Blok zegt liever te bezuinigen op stenen dan op mensen. Op ambtenaren bezuinigt Blok 10 procent. Hij sprak over ‘10.000 tot 15.000 ambtenaren’ bij de ministeries, het leger, de Nationale Politie, de rechterlijke macht en de gevangenissen.

Het Rijk moet van Blok steeds efficiënter met zijn gebouwen omgaan. Rijksdiensten zullen meer en meer gezamenlijk worden gehuisvest, er gaan meer ambtenaren per vierkante meter werken en er komen minder werkplekken per FTE. De bezettingsgraad daalt van 1,1 werkplek naar 0,7 werkplek per FTE. Vanwege de slechte marktsituatie houdt Blok bij de verkoop van panden rekening met ‘afstootverliezen’. Die komen voor rekening van de Rijksgebouwendienst. Het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf zal per te verkopen pand een plan maken.

Blok wil vooral minder gehuurde panden. Het aandeel gebouwen in eigendom zal stijgen van 55 procent in 2012 naar 70 procent in 2020. De rijksoverheid zal dan nog in 70 in plaats van in 130 plaatsen zijn gehuisvest: 51 plaatsen met eigendomspanden en 19 plaatsen met huurpanden.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel