nieuws

Fries Museum open in september

Architectuur

Een jaar na de bouwkundige oplevering gaat het Fries Museum in Leeuwarden volgens planning in september open voor publiek. Het ontwerp van Hubert-Jan Henket vertelt het verhaal van Friesland.

Fries Museum open in september
Nederland, Leeuwarden, 08-06-2012 Fries Museum Foto: Laurens Aaij

 

 

Alle iconen van de Friese cultuur zijn in het nieuwe museum te zien, zoals het 15de-eeuwse zwaard van Grutte Pier, Mata Hari, de Hindelooper kamer, de celdeur van het Huis van Bewaring (van De Overval van 1944) en schilderijen van Gerrit Benner. En ook is er werk van hedendaagse Friese en (inter)nationale kunstenaars en toonaangevende ontwerpers.

Het gebouw omvat onder meer een grote centrale hal, dertig museumzalen, een activiteitenruimte en een theaterzaal. In het museum is tevens het Filmhuis Leeuwarden gevestigd, dat de theaterzaal als grote filmzaal gebruikt en daarnaast nog twee kleinere filmzalen exploiteert. Daarnaast is het Fries Verzetsmuseum een belangrijk onderdeel van het complex.

 

Reageer op dit artikel