nieuws

Vechtclub XL: organische ontwikkeling pur sang

Architectuur

In een voormalig magazijn van een farmaceutische groothandel groeit stap voor sta een creatief bedrijvencomplex: Vechtclub XL. Er is gefaseerd gebouwd met dito budgetten en er is een nauwe aansluiting gezocht met de plek en de wensen van de huurders.

Vechtclub XL: organische ontwikkeling pur sang

 

 

“Deze stapsgewijze ontwikkelingsstrategie biedt zowel praktisch als conceptueel houvast. Concrete resultaten zijn snel zichtbaar en de benodigde budgetten zijn kleiner. Ook kan voortschrijdend inzicht worden geïmplementeerd gedurende het ontwikkeltraject én kan worden gereageerd op veranderende condities.” Dit schrijft Anne Seghers in haar projectbespreking over Vechtclub XL in het juninummer van de Architect.

Afgedankte deuren

Een interessant voorbeeld van deze manier van werken dat ze aanhaalt, is de samenwerking die het projectteam is aangegaan met het bouwbedrijf dat de herstructurering van de naastgelegen wijk Kanaleneiland verzorgt. Het projectteam mocht de gebruikte deuren van de woningen in dit herstructureringsgebied overnemen.

 
De kantine voor huurders zal over een tijdje tevens dienst doen als restaurant voor de stad. Fotograaf Ewout Huibers

Uniek interieur

Vanaf dat moment is er in het ontwerp van de ruimtes in Vechtclub XL gewerkt met de gebruikte deuren als wandmateriaal. Dit heeft geleid tot een uniek interieur waarbij een vaststaand eindbeeld niet van toepassing is.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels