nieuws

Ranke kokerliggerbrug als fietsverbinding Houten-Nieuwegein

Architectuur

De gemeente Nieuwegein geeft groen licht voor een nieuwe fietsbrug over het Amsterdam Rijnkanaal bij de Plofsluis. Over twee jaar kunnen fietsers tussen Houten en Nieuwegein gebruik maken van een comfortabele snelfietsroute langs bijzondere elementen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De fietsbrug is ontworpen door Edwin Megens van StudioSK uit Utrecht.

Ranke kokerliggerbrug als fietsverbinding Houten-Nieuwegein

Aannemer HSM kreeg de DCM (Design, Construct, Maintain)-opdracht gegund na een Europese aanbestedingsprocedure. Voordeel van deze contractvorm is dat de aannemer verantwoordelijk is voor het gehele traject, van ontwerp tot bouw tot onderhoud. Voor de brug is een budget van € 6,1 miljoen beschikbaar.
Op basis van een vraagspecificatie en een beeldkwaliteitsplan is in nauwe samenwerking met verschillende architecten en constructeurs een verbinding gecreëerd en ontworpen, die alle eisen invult: een ranke kokerliggerbrug.

Verbinding in recreatief netwerk

De nieuwe fietsbrug is een belangrijke schakel in het recreatieve netwerk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie dat zich over 85 km uitstrekt van Muiden tot aan de Biesbosch. De fietsbrug verbindt in Nieuwegein belangrijke delen van de monumentale Waterlinie, zoals ‘de werken aan de Overeindseweg’, de Plofsluis, Fort Jutphaas en Fort Vreeswijk.

De fietsbrug maakt tevens onderdeel uit van het landelijke project Fiets File Vrij. Het gaat hier onder andere om een snelfietsroute van Houten via de Plofsluis in Nieuwegein naar Utrecht-West tot Maarssen, in totaal 15 km. Deze maakt het mogelijk voor woon-werk- en schoolverkeer om sneller en veiliger tussen Houten en Nieuwegein te pendelen.

Bron: gemeente Nieuwegein

Reageer op dit artikel