nieuws

Provada zoekt nieuwe verdienmodellen

Architectuur

Op de vastgoedbeurs Provada was een van de hoofdonderwerpen ‘nieuwe verdienmodellen’. Een veel gehoorde vraag was hoe de ontwikkelingen in de vastgoedsector te stimuleren zijn en nog belangrijker: wie betaalt ze? Onze stagiaire Jet van der Hee peilt de meningen.

Provada zoekt nieuwe verdienmodellen

 

Toverwoorden op de Provada dit jaar waren herontwikkelen, herbestemming en transformatie. Allemaal oplossingen om de groeiende leegstand tegen te gaan. Het Transformatieplein, een initiatief van de Architect, Cobouw en Vastgoedmarkt, was dé ontmoetingsplek voor eigenaren van lege gebouwen en ontwerpers met goede ideeën voor herbestemming. Tijdens de pitches van de ontwerpers en de discussies daarover kwamen vragen langs als: Hoe gaan we om met incourant vastgoed? Functieverandering is in vele gevallen de oplossing, maar hoe? Moeten burgers hierbij het voortouw nemen of blijft deze taak bij de ontwikkelaar? En stuit functieverandering niet op te strikte regels, van bijvoorbeeld het Bouwbesluit?

Rol van de banken

Op het Retailplein werd volop gediscussieerd over de rol van de banken, overheid en pensioenfondsen bij financiering van vastgoed. Het aanwezige panel was het eens dat banken van rol moeten wisselen. In plaats van de financierende rol naar een dienstverlenende rol, zodat men onder begeleiding kan investeren. Volgens Arno Ruigrok van Multi Vastgoed zou crowdfunding voor kleine projecten werken. Voor infrastructuur en grote binnenstedelijke projecten is in de toekomst ander geld nodig, bijvoorbeeld van private partijen en pensioenfondsen.

Maar of dat nu de oplossing is? In het Financieel Dagblad schreef Heiko Jessayan deze week dat “pensioenfondsen niet staan te trappelen om bij de huidige overcapaciteit in de vastgoedmarkt de rol van financiers van banken over te nemen.” Andere investeerders kunnen misschien wel internationale banken zijn. Tussen de grote Nederlandse namen uit de vastgoedwereld lopen ook steeds meer vertegenwoordigers van internationale banken, beleggers en andere investeerders. Misschien moeten we het geld wel meer in het buitenland zoeken, werd op de Provada geopperd.

Incentives in plaats van boetes

Een ander terugkerend onderwerp is de rol van de overheid. Moet het rijk nu grootschalige investeringen in de bouw doen, of doen deze al genoeg? Moet de overheid sancties opleggen als gebouw niet duurzaam is, of moet overheid duurzaamheid juist meer gaan belonen? Volgens Roberto Meyer van MVSA moet er door de overheid meer met incentives gewerkt worden in plaats van bestraffing. Dit kan dan gaan over het stimuleren van duurzaamheid, maar ook het maken van een kwalitatieve openbare ruimte. Als voorbeeld hiervan wordt het Zwitserse beleid genoemd. In Zwitserland worden groenen daken gestimuleerd door financiële incentives. Het lijkt een mooi initiatief als de overheid gaat belonen, maar of deze er in tijden van crisis ook daadwerkelijk geld voor is moet nog maar blijken.

Kijk voor meer discussies die op de Provada werden gevoerd op www.vastgoedmarkt.nl/events

Reageer op dit artikel