nieuws

Inverdan wint eerste Steden in Beweging Award

Architectuur

Inverdan, de recent voltooide gebiedsversterking van Zaandam, is de eerste winnaar van de nieuwe StiB Award. Deze Steden in Beweging Award is op de Provada aan Zaanse wethouder Robert Linnekamp overhandigd namens Vastgoedmarkt en de WPM Groep, door juryvoorzitter Henk Jagersma. Linnekamp ontving naast de award een cheque voor kunstfotografie van Inverdan.

Inverdan wint eerste Steden in Beweging Award

De jury meent dat Inverdan de meest dynamische en vitale recente gebiedsontwikkeling van Nederland is, die sterk heeft bijgedragen aan de identiteit van Zaandam. De vier andere genomineerde projecten waren Oostelijke Handelskade in Amsterdam, Modekwartier in Arnhem, Paleiskwartier in Den Bosch en Raaks in Haarlem. Vertegenwoordigers van deze steden kregen een kleine award.

Geslaagde metamorfose

Jury-voorzitter Henk Jagersma, bestuursvoorzitter van Syntrys Achmea Real Estate & Finance, en bestuurslid van de vereniging van vastgoedbeleggers IVBN, stelde dat de gemeente met Inverdan ‘het wat vergeten Zaandam een even gedurfde als geslaagde metamorfose heeft laten ondergaan’. “Het resultaat is een brede opwaardering van het centrum. Daarbij is een breed programma aan voorzieningen en functies bij elkaar gebracht. Die versterken elkaar en oefenen zowel lokaal als regionaal aantrekkingskracht uit op consumenten, ondernemers en toeristen”, aldus Jagersma.

De jury bestond dit jaar naast Jagersma uit Paul Schnabel (Kroonlid SER, oud-directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau), Frits van Dongen (Rijksbouwmeester), Bas Haring (filosoof, hoogleraar Universiteit van Leiden), Pieter Affourtit (algemeen directeur WPM Groep) en namens Vastgoedmarkt Toine Al (hoofdredacteur a.i.) en Marcel Jille (uitgever).

Het hernieuwde stadscentrum is volgens de jury een echte ontmoetingsplek geworden. ‘Bezoekers winkelen en ontmoeten elkaar op een terrasje, bankje of op de lage kademuur langs de gracht of bij de muziekkoepel op het evenementenplein. Dat de gebiedsversterking van Zaanstad-centrum succesvol is, blijkt uit de toename van het aantal bezoekers en het feit dat de meeste Zaankanters het centrum in hun hart hebben gesloten’, aldus het juryrapport.

Geest van de plek

Bij de herontwikkeling is uitgegaan van de geest van de plek, meent de jury. Er is voortgebouwd op traditie door hergebruik en het versterken van bestaande elementen. Het nu al wereldberoemde Zaanse-huisjeshotel tussen de nieuwe winkels en het station is daar een exponent van. Daarnaast zijn er bruggetjes aangelegd tussen de nieuwe woningen en winkels aan weerszijden van de waterloop. Ook met de historische uniciteit van Zaandam als eerste Nederlandse industriegebied in de zeventiende eeuw is rekening gehouden. Inverdan omvat 2.600 woningen, 22.990 m2 winkelruimte, 60.000 m2 kantoorruimte, een stadhuis van 25.000 m2 met daaronder een ultramodern busstation, een bibliotheek van 4.000 m2 en een vergadercentrum van 2.000 m2, een bioscoop met 1.400 stoelen en zes zalen, horecagelegenheden en maatschappelijke voorzieningen. Het is een initiatief van de gemeente Zaanstad en Multi Vastgoed.

De jury hoopt dat de StiB Award een bijdrage zal leveren aan de discussie over de toekomst van steden en het vakgebied vastgoedontwikkeling. ‘Meer dan voorheen staan de gebruiker en de identiteit van de stad centraal. De genomineerde projecten hebben hier op voortreffelijke wijze invulling aan gegeven en zijn voorbeelden in ons vakgebied.’

bron: Vastgoedmarkt 

Reageer op dit artikel