nieuws

Haags cultureel hart tijdelijk in Scheveningen

Architectuur

Tijdens de bouw van het omstreden Spuiforum in Den Haag vinden het Residentie Orkest en het Nederlands Dans Theater onderdak in Zuiderstrandtheater in Scheveningen. Ook de Stichting Dans en Muziek Centrum Den Haag (DMC), programmeur van de huidige zalen aan het Spui, verhuist mee. Het tijdelijke onderkomen met duizend zitplaatsen komt op het Norfolk-terrein, een voormalige containerterminal naast de haven.

Haags cultureel hart tijdelijk in Scheveningen

In 2018 krijgt Den Haag een nieuw cultuurpaleis voor de twee gezelschappen en het Koninklijk Conservatorium. De huidige onderkomens, het Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal, worden hiervoor gesloopt. De nieuwbouw en de tijdelijke huisvesting mogen van de gemeenteraad maximaal 181 miljoen euro kosten. 

Afgelopen donderdag hield de gemeente Den Haag een persconferentie waarin het aangepaste ontwerp van Neutelings Riedijk van het Spuiforum is gepresenteerd. Tijdens deze bijeenkomst zei wethouder Marnix Norder van Stadsontwikkeling “We willen dat Den Haag doorgaat ondanks de recessie. Geen stilstand, maar groei in cultuur en in de binnenstad. In november 2012 stemde de gemeenteraad onder voorwaarden in met het Spuiforum. Aan die eisen is nu voldaan.”

De komst van het nieuwe culturele hart van de stad stuit op veel weerstand. De actiegroep ‘Spuiforum Krankjorum’ heeft een alternatief plan gemaakt voor het opknappen van de huidige theaters. De aangrenzende, leegstaande ministeries van BZ en van Justitie zouden onderdak kunnen bieden aan het conservatorium.

Reageer op dit artikel