nieuws

Groen kantorenpark van woonboten vindt doorgang

Architectuur

Het concept van architectenbureau space&matter, DELVA Landscape Architects, Smeelearchitecture en duurzaamheidsadviesbureau Metabolic om afgedankte woonboten te herbestemmen tot een creatieve broedplaats vindt doorgang. Voor de boten, die een duurzame make-over krijgen, zijn geïnteresseerde huurders gevonden. Zij zullen gaan werken op het tijdelijke kantorenpark De Ceuvel, dat wordt voorzien van planten die de zware metalen ‘opruimen’ die op de voormalige scheepswerf De Volharding in de Buiksloterham te Amsterdam-Noord in de grond zitten.

Groen kantorenpark van woonboten vindt doorgang

De prijsvraag van bureau Noordwaarts, dat Amsterdam-Noord wil promoten, is vorig jaar gewonnen door architectenbureaus space&matter, DELVA Landscape Architects en Smeelearchitecture. Met Marjolein Smeele, Sascha Glasl en met Metabolic, een duurzaamheidsadviesbureau, is het ontwerp voor de herontwikkeling van de scheepswerf Ceuvel De Volharding op Amsterdam-Noord gemaakt. InnovatieNetwerk, een onafhankelijk onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken, stak vanwege het ambitieuze karakter van het ontwerp geld in een haalbaarheidsstudie.

In september worden de boten het land opgesleept, de boardwalk aangelegd en in januari 2014 trekken de huurders in de werkruimtes. In het voorjaar van 2014 zullen de planten worden aangeplant. 

Duurzame make-over

Steeds wordt gekozen voor de hoogste mate van duurzaamheid die financieel nog haalbaar is. De boten worden allereerst geïsoleerd en voorzien van een duurzaam warmtesysteem en groene daken. Straks zijn de boten zelfvoorzienend in warmte en elektriciteit en wordt ook het eigen afvalwater (van keuken, toilet en badkamer) gezuiverd en voedingsstoffen uit de afvalstromen weer ingezet voor voedselproductie. De vervuilde grond van de voormalige scheepswerf De Volharding waarop de boten geplaatst worden, zal door speciale bodemzuiverende planten als olifantsgras over tien jaar schoner zijn dan nu.

De verwachting is dat De Ceuvel een aantrekkelijke omgeving kan zijn voor bedrijven die duurzame, nieuwe technologieën willen uittesten. Metabolic werkt hiervoor onder andere al samen met Waternet.
De duurzame verbouwing van de woonboten, waarvoor de groep ondersteuning krijgt van vrijwilligers, is zichtbaar aan de rand van het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord.

Bureau Delva Landscape onderzocht welke planten de zware metalen uit de bodem van de scheepswerf zou kunnen zuiveren. Deze planten worden rondom de woonboten aangeplant.

Reageer op dit artikel