nieuws

Definitieve Hubbel klaar voor de start

Architectuur

De eerste ‘definitieve’ Hubbel wordt morgen geplaatst. Drie jaar na de lancering van het modulaire vergunningsvrije huisje heeft Johan Roo, CEO van de Rollecate groep en ambassadeur van het concept, het eerste definitieve exemplaar een plek gegeven op zijn terrein. De Hubbel zal daar een jaar ter promotie langs de A28 staan.

Definitieve Hubbel klaar voor de start

Hubbels zijn modulaire bouwwerken die los van de bestaande bebouwing kunnen functioneren en die bijna nooit een vergunning behoeven. Ze zijn geschikt om in te werken, maar ook als mantelzorgwoning in de achtertuin. Hubbels bestaan vrijwel geheel uit industrieel vervaardigde elementen. De bedenkers, architecten Piet van der Werf en Floris van der Kleij, sleutelen al zes jaar aan het concept en hebben het inmiddels elk detail tot op de millimeter doorontwikkeld.

 

Geen bouwafval

Hubbels kunnen in 1 à 2 dagen worden geplaatst, verplaatst of in onderdelen worden opgeslagen in het depot: een grote schuur die de architecten – die het concept zelf exploiteren – daarvoor hebben ingericht.Van der Kleij: “De Hubbel het eerste modulaire bouwwerk wat zich in zijn geheel voegt binnen de technische kringloop van de circulaire economie. Er is geen bouwafval.”

Door de voordeur

De onderdelen wegen niet meer dan vijftig kilo. De afnemer kan zelf kiezen of hij de Hubbel gemonteerd geleverd wil krijgen, of als ‘flatpack’. Van der Werf: “Hij kan over het dak worden getakeld, of door de voordeur en gang de tuin in gedragen.” Een aantal onderdelen komt uit de industrie, maar de meeste onderdelen zijn door de architecten ontwikkeld.

 

Vroege ideeën afgeschoten

Het vroege idee dat de Hubbel meubilair zou herbergen in de wand, is gesneuveld. Die oplossing bleek te duur. Nu is gekozen voor een thermische schil waar je aan de binnenkant panelen aan toevoegt, bijvoorbeeld voor elektra, verwarming, of een bed (dat het duo nog moet ontwikkelen). Alles wordt met magneten aan de wand geplakt.

Natte cel

De natte cel is ‘op tekentafel redelijk ver uitgewerkt’, maar nog niet gemaakt. Maar ook dit is volgens de architecten redelijk eenvoudig. “Zakelijk is een toilet bovendien een voordeel: dan kun je het bouwwerk aftrekken van de belasting.” Een toilet past niet in de kleinste Hubbel en vergt uiteraard aansluiting op de waterleiding en het riool. “Dt betekent volgens onze notaris dat je de intentie hebt om het gebouw lang te laten staan. En dan kun je een hypotheek krijgen.”

 

Reageer op dit artikel