nieuws

biq stadsontwerp renoveert in Bremen

Architectuur

biq stadsontwerp is de winnaar van een door woningcorporatie GeWoBa uitgeschreven prijsvraag in Bremen. Onder het motto ‘Ungewöhnlich Weiter Wohnen’ werden architecten gevraagd verbeteringsvoorstellen te doen voor trapportiekwoningen uit de jaren ’50.

biq stadsontwerp renoveert in Bremen

Het ontwerp van biq voor een complex strokenbouw in de wijk Neue Vahr gaat uit van een reeks deelingrepen die verschillend relateren aan de beleidsdoelen van GeWoBa. De deelingrepen zijn in beginsel apart uitvoerbaar, waardoor de renovatie onderhandelbaar is met de diverse betrokkenen.

In de meest uitgebreide variant wordt het maaiveld rondom de woningen verhoogd en krijgen de gebouwen een uitgebouwde plint die daarop aansluit. De gebouwen worden voorzien van aanbouwen met een lift. De dakwoningen profiteren hiervan. De gevels krijgen warmte-isolatie met steenstrips. De begane grond wordt voorzien van kolommen en architraven in architectonisch beton. Architect Hans van der Heijden van biq zegt hierover: ‘Deze afwerkingen verbinden de bestaande en nieuwe bouwdelen en voegen een hoogwaardige stoffelijkheid aan de architectuur toe. Het worden statige gebouwen die het begrip duurzaamheid niet alleen door technische snufjes, maar ook door hun eigen architectuur uitdragen.’

GeWoBa wil het plan verder te laten uitwerken en zegt het project eind 2014 in aanbouw te nemen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels