nieuws

Winnende architecten UC Davis Art Museum bekend

Architectuur

Het nieuwe Jan Shrem en Maria Manetti Shrem Museum of Art van de Universiteit van Californië, UC Davis, wordt gemaakt door een samenwerkingsverband van SO – IL en Bohlin Cywinski Jackson. Het nieuwe kunstmuseum van de campus moet een regionaal centrum worden voor onderwijs, experimenten en participatie.

Winnende architecten UC Davis Art Museum bekend

Het winnende ontwerp keert, volgens de jury, de traditionele opzet van een museum binnenstebuiten. Gebogen glazen wanden en een stijgende luifel vormen een uitnodigend gebouw. De aansluiting met de universiteit en zijn campus is doorslaggevend geweest in de keuze van de jury. De transparante opzet voor de binnenruimte van 29.000 vierkante meter zorgt voor een interactie met de kunst, de kunstenaars en de docenten. Het nieuwe gebouw gaat naast de kunstcollectie ook tentoonstellingen, lezingen en kunst(praktijk) lessen bieden.

Middelpunt in het ontwerp is een stalen luifel van 50.000 vierkante meter die wordt gedragen door een reeks onderling verbonden binnen- en buitenruimtes. In de avonduren vormt de verlichte luifel een landmark voor reizigers langs de Interstate 80 tussen San Franciso en Lake Tahoe.

SO-IL, opgericht door Jing Liu en Florian Idenburg, zijn bekend van hun tentoonstellingsontwerpen voor de Frieze Air Fair in Manhattan in 2012, de Kukje Gallery in Seoul, Korea. Zij zijn onderscheiden met The Museum of Modern Young Architects onderscheiding en de Architectural League of New York’s Emerging Voices Award. Bohlin Cywinski Jackson is bekend van zijn ontwerpen voor Apple, Pixar en het privé-onderkomen van Bill Gates. Het bureau maakte ontwerpen voor universiteitsgebouwen waaronder een nieuwe kunstfaciliteit bij UC Santa Cruz.

Reageer op dit artikel