nieuws

Wind werkt!

Architectuur

Het idyllische Hollandse landschap brengt ons meer dan alleen toeristen. Merel Karhof realiseerde houten gestoffeerde meubeltjes middels een gratis, onuitputtelijke en oer Hollandse bron: de wind. Windworks betreft een samenwerking tussen drie windmolens. Bij verfmolen ‘De Kat’ op de Zaanse Schans is tot en met zondag 19 mei in een tentoonstelling het werk te bewonderen.

Wind werkt!

Groene energie is een veelbesproken onderwerp, maar hoeveel energie heb je nodig om bijvoorbeeld een shawl te maken? Windworks visualiseert de wind in tastbare objecten, zoals shawls en meubels. Product ontwerper Merel Karhof vervaardigt de kussentjes van de meubels in verschillende grootten. “De lengtemaat komt overeen met de tijd die de wind nodig heeft om het stof te fabriceren. De wind-gestuurde breimachine breit sneller naar mate het harder waait. De breedte is telkens gelijk. De breimachine dicteert zo de vormgeving van de objecten.”

De tijdelijke tentoonstelling Windworks op de Zaanse Schans. Merel Karhof

Hoe werkt het?

De materialen van de kleurige meubels worden vervaardigd op de Zaanse Schans en geproduceerd door wind. De houtzaagmolen ‘Het Jonge Schaap’ zaagt en assembleert het hout. Vervolgens wordt het hout getransporteerd naar de verfmolen. Daar worden het garen geverfd met natuurlijke pigmenten die zijn gemalen door de verfmolen. Na het verfproces breit een door Merel Karhof zelf ontworpen Wind Knitting Factory het garen. Merel stoffeert met de gebreide stof, die eerst vervilt en gevuld wordt tot een stevig kussen, de houten meubels.

  De meubelcollectie vervaardigt middels wind. Windworks foto Merel Karhof

Presentatie

Als de wind het toelaat staat Merel Karhof tot 19 mei te breien op de Zaanse Schans. Haar objecten, mede mogelijk gemaakt door Stichting Doen, zijn te zien in een tijdelijke opstelling bij de verfmolen ‘De Kat’.

De ontwerper zal haar producten blijven ontwikkelen. “Ik wil via digitale media de ambachtelijkheid van het product duidelijk maken. Hoe het gemaakt is, is belangrijk en geeft het product een extra dimensie.”

 

 

 

Reageer op dit artikel