nieuws

Referendum Arnhem ongeldig verklaard

Architectuur

De Arnhemse bevolking heeft de ontwikkeling van het kunstencluster niet tegen kunnen houden. Of beter gezegd: niet tegen willen houden. Bij een referendum werd woensdag de vereiste opkomst van 30 procent niet gehaald.

Referendum Arnhem ongeldig verklaard

Iets meer dan 17 procent van de burgers had zich eerder uitgesproken over de miljoenen kostende cultuurtempel die aan de Rijn moet verrijzen. Van de Arnhemmers die kwamen stemmen was ruim 85 procent tegen de komst van het kunstencluster.

De gemeenteraad had al besloten om het Museum voor Moderne Kunst Arnhem (MMKA) en Focus Filmtheater samen te huisvesten in een nieuw gebouw van 8500 vierkante meter in het Rijnbooggebied. Beide instellingen groeiden uit hun jas en Rijnboog kon nog een publiekstrekker gebruiken. Het referendum ontstond uit een initiatief van verontrustende burgers. Die vonden het gebouw, dat de stad ongeveer 32 miljoen euro gaat kosten, veel te duur. Het was een raadgevend referendum: bij een opkomst van meer dan 30 procent en een volmondig ‘nee’ had de gemeenteraad zijn beslissing moeten heroverwegen.

Bron: Cobouw.nl

Reageer op dit artikel