nieuws

Provinciehuis Utrecht getransformeerd tot studentencomplex

Architectuur

De laagbouw van het voormalige provinciehuis in het Utrechtse stadsdeel Rijnsweerd, een gebouw van architect Lengkeek uit de jaren zeventig, is in opdracht van vastgoedbedrijf De Waal getransformeerd tot 659 studentenwoningen. Studentenhuisvester SSH pakte samen met De Waal de herbestemming aan. De in de jaren negentig aangebouwde toren van zeventien verdiepingen, waar een hotel in zou komen, en de statenzaal wachten nog op een nieuwe functie.

Na de transformatie beslaat Complex De Sterren 18.500 m2: de kamers beslaan 12.000 m2 en de gemeenschappelijke ruimtes 6500 m2. Het studentencomplex bestaat uit tien ‘sterren’ of bouwdelen, een ster uit drie of vijf verdiepingen. Per verdieping is de ster opgedeeld in twee studentenhuizen met negen of tien kamers. Deze verschillen qua grootte en de gemiddelde oppervlakte van de kamers is 17 m2.

Niet lang leeg

Het voormalig provinciehuis van de architect Lengkeek is aangekocht en verbouwd door firma De Waal, waarvoor SSH de kamers verhuurt. Aan de gevel is niets veranderd, er zijn alleen extra ingangen en brandtrappen aangebracht. Het pand heeft net een jaar leeggestaan, na de verhuizing van de provincie in april 2012 naar het voormalige hoofdkantoor van Fortis in Utrecht.

In 1978 verhuisde het Provinciehuis vanuit het stadscentrum naar het destijds gloednieuwe onderkomen in Rijnsweerd. Samen met tuinarchitecten N. van der Vliet en P.A.M. Buys is geprobeerd het gebouw aan te laten sluiten bij het nabijgelegen Park Bloeyendael en de rest van de omgeving.
De kruisvormige bouwdelen zijn in laagbouw en baksteen uitgevoerd. Gaandeweg volgden er uitbreidingen met rond 1995 een 65 meter hoge toren van zeventien verdiepingen met daarnaast een waaiervormige Statenzaal. Beide kregen van Lengkeek een aluminium gevel en daarmee ontstond een totale oppervlakte van 35.000 vierkante meter. De toren en zaal staan nu nog leeg.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels